01

Урядом у 2023 році продовжено дію державної програми «Доступні ліки» за якою громадяни, незалежно від місця перебування, можуть отримувати ліки безоплатно або із невеликою оплатою.З зазначених питань Урядом були прийняті постанови від 30.06.2023 №653 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо реімбурсації медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення» та №654 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. №854». Вказані постанови набрали чинності з 1 липня 2023 року.


Постановами №653 та №654 внесені зміни щодо розширення переліку медичних виробів, ціни на які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Так, за державною програмою реімбурсації крім ліків, громадяни зможуть отримувати медичні вироби, зокрема тест-смужки для індивідуального глюкометру для визначення рівня глюкози у крові людей з діабетом I типу; паліативні хворі (люди з важкими, часто невиліковними захворюваннями) можуть отримувати знеболювальні лікарські засоби.

Тест-смужки для хворих на діабет І типу будуть відпускатися за паперовими рецептами до жовтня 2023, а з жовтня – лише за електронним рецептом. Знеболювальні ліки для паліативних хворих будуть відпускатися відразу за електронним рецептом.

У програму реімбурсації додано лікарський засіб «Морфін» (Morphine) у вигляді гранул, таблеток, розчину.

Вартість даних медичних виробів та ліків аптекам відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України.

Наказом МОЗ України від 21.08.2023 №1495 «Про затвердження Переліків лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року» оновлено Реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації.

Так, наразі до Переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, включено 492 препарати, у тому числі 72 препарати інсуліну та 9 позицій комбінованих лікарських засобів. При цьому, 192 препарати із зазначеного Переліку є безкоштовними.

Отримувати препарати і медвироби за оновленим реєстром можливо з 31 серпня 2023 року.

На зазначені медичні вироби і лікарські засоби запроваджено державне регулювання цін у вигляді встановлення граничних постачальницько-збутових надбавок в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничних торгівельних (роздрібних) надбавок в розмірі 15%, що нараховуються до закупівельних цін з урахуванням ПДВ.