01

Послуги з ремонту, виготовлення або збірки меблів регламентуються, зокрема Правилами побутового обслуговування населення, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2023 р. №614. Відповідно до зазначених Правил, під час приймання замовлення на ремонт та виготовлення меблів виконавець надає споживачу професійну консультацію та узгоджує з ним деталі виконання замовлення (вироби за зразками-моделями або ескізи (малюнки, креслення), матеріали, фурнітуру тощо), що підтверджується підписом споживача. Також споживач може запропонувати свій ескіз (малюнок, креслення) виробу.


У разі виконання замовлення на збірку меблів, які придбані в торговельній мережі, вдома у споживача виконавець перед початком роботи повинен перевірити наявність комплектувальних виробів згідно з документацією (паспортом, інструкцією). У разі виявлення недоліку виконавець повинен повідомити про це споживачу.

Варто зазначити, що надання побутових послуг здійснюється відповідно до договору між споживачем і виконавцем відповідної послуги. Документальним підтвердженням надання побутової послуги є договір та/або розрахунковий документ (квитанція, товарний чи касовий чек, талон, розрахунковий документ, передбачений Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»), створений в паперовій та/або електронній формі. До договору можуть додаватися специфікація, опис, ескіз або інший документ, засвідчений підписами виконавця і споживача.

Під час приймання роботи споживач повинен перевірити відремонтовані (виготовлені) меблі на відповідність конструкції, розмірам, зовнішньому вигляду, облицюванню, оббивки і оздобленню виробів ескізу (кресленню, зразку), погодженим під час оформлення договору.

Слід звернути увагу, що у разі неявки споживача за отриманням виготовлених меблів у визначений договором строк виконавець має право не раніше шести місяців після закінчення строку виконання замовлення і дворазового письмового нагадування споживачу (з повідомленням) реалізувати такі меблі в установленому законодавством порядку.

Нагадуємо, що у разі виникнення у споживача претензій стосовно якості послуг з ремонту, виготовлення або збірки меблів та відмови суб’єкта господарювання задовольнити висунуті ним вимоги відповідно до чинного законодавства про захист прав споживачів, він має право звернутися із заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, написавши заяву на електронну адресу gu@odesa.consumer.gov.ua, або особисто за адресою: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6.

Також споживачі можуть захистити свої права в судовому порядку у відповідності до ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів».