01

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території регіону, а також операторів ринку, які нещодавно перевели свій бізнес з інших регіонів України, про необхідність отримання експлуатаційного дозволу на провадження діяльності з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження, зокрема з вилову та зберігання риби (рибоприймальні пункти).


Рибоприймальний пункт, відповідно Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» – це спеціально розташована та обладнана відповідно до встановлених законодавством вимог потужність, що призначена для обліку добутих (виловлених) водних біоресурсів і продукції з них та відповідає ветеринарно-санітарним вимогам і отримала експлуатаційний дозвіл на здійснення господарської діяльності.

Процедура видачі експлуатаційних дозволів регулюється ст. 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 №771 та Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 №40.

Станом на сьогоднішній день експлуатаційні дозволи на здійснення діяльності зі зберігання риби свіжої отримала низка операторів ринку Одеської області. Суб’єктам господарювання, які досі не отримали експлуатаційний дозвіл, рекомендуємо звернутися до Головного управління для одержання необхідної інформації щодо процедури видачі експлуатаційного дозволу.

Слід зазначити, що згідно законодавства України операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.

Зауважимо, що Головне управління приділяє особливу увагу заходам з недопущення реалізації риби свіжої та рибопродуктів, що не відповідають законодавству про харчову продукцію. З червня поточного року в обіг не допущено 6145,7 кг риби живої, охолодженої, копченої, в’яленої та морепродуктів.

Окремо звертаємося до громадян! Наполегливо рекомендуємо не купувати харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі для збереження власного здоров’я та здоров’я своїх рідних.