01

Щорічно 28 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом (World Rabies Day), головною метою якого є привернення уваги громадськості до цієї гострої проблеми. Сказ, або гідрофобія – вірусна хвороба диких і домашніх тварин, від яких може заразитися людина. У розвинених країнах основний носій вірусу – дикі тварини, від яких хвороба передається домашнім тваринам. Інфікування людей зазвичай відбувається внаслідок укусу, ослинення або дряпання, завданих зараженою твариною.


Хвора тварина може стати джерелом інфекції за 3-10 діб до появи клінічних ознак. Інкубаційний період при сказі у людини зазвичай становить від 10 діб до 2 місяців, проте відомі випадки його скорочення до 5 діб і збільшення – до 1 року й більше.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно у світі від сказу гине понад 55 тис. людей. Хвороба реєструється більш ніж у 150 країнах. Найнеблагополучніший регіон щодо сказу – Південно-Східна Азія (В’єтнам, Індія, Індонезія, Китай, Лаос, Філіппіни).

Випадки сказу у тварин реєструються і в нашій країні. Тому вкрай необхідно вчасно проводити всі необхідні протиепізоотичні заходи з профілактики основних інфекційних хвороб. З метою недопущення виникнення випадків сказу серед тварин фахівцями ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області здійснюються профілактичні щеплення тварин. Всього з початку 2023 року в Одеській області щеплено майже 300 тис. тварин (собаки, коти), і робота в цьому плані триває.

Сказ можна попередити, якщо ви знаєте і виконуєте прості вимоги. Дотримуйтесь правил утримання тварин і запобіжних заходів при контактах з ними – щороку доставляйте до установ ветеринарної медицини власних собак та котів для проведення щеплень проти сказу та утримуйтесь від контактів із дикими та безпритульними тваринами.

Пам’ятайте, що в разі укусу своєчасна обробка рани з милом протягом 15 хвилин (це потрібно, щоб максимально змити вірус, якщо він все ж таки потрапив до організму), а потім – антисептиком, та негайна антирабічна допомога в медичному закладі вбережуть вас від цієї смертельно небезпечної інфекції.