04

Спеціалісти відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування і відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки провели спільне обстеження посівів озимого ріпаку на заселення і пошкодження рослин шкідниками.


Тепла, сонячна погода на території Одеської області сприяє продовженню живлення і пошкодженню рослин озимому ріпаку гусеницями ріпного і капустяного біланів, капустяної совки, несправжніми гусеницями ріпакового пильщика, хрестоцвітими блішками. Пошкодження, які спричинені шкідниками, негативно впливають на ріст та розвиток рослин ріпаку, суттєво знижують їх успішну перезимівлю. Також пошкоджені рослини стають більш уразливими до інфікування збудниками хвороб.

Одним із найнебезпечніших шкідників озимого ріпаку осіннього періоду є ріпаковий пильщик. У поточному році склалися сприятливі умови для розвитку шкідника. Шкідник масово з’являється з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря. Доросла комаха яскраво-помаранчевого кольору з чорною головою і вусиками, темними плямами і двома парами прозорих, жовтуватих біля основи крил. Довжина тіла 7-8 мм.

03

Несправжньогусениця завдовжки 20-25 мм, тіло поперечно-зморшкувате, брудно-зеленого, майже чорного кольору, без шипів і щетинок, по спині та боках проходять поздовжні синьо-бурі смуги. Розвиток несправжньогусениць залежно від погодних умов, триває 25-40 діб, за цей час вона проходить шість віків.

Несправжні гусениці ріпакового пильщика харчуються листям, спочатку скелетують, а потім грубо об’їдають, залишивши лише жилки. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Гусениці старших віків шкідника витривалі до нічних заморозків. Навіть за температури повітря – 10 С вночі та +70 С вдень вони здатні продовжувати живлення.

05

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) несправжніх гусениць ріпакового пильщика – 1-2 екз. / 1 рос., або 2-3 екз. / 1 кв. м.

Заходи захисту

Необхідно вести постійний моніторинг посівів та при перевищенні ЕПШ провести захисний обробіток рекомендованими інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Використання системних інсектицидів – найефективніше у боротьбі проти гусениць молодших віків листогризучих шкідників. Обробки проводять увечері, коли гусінь харчується на рослинах.