Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення
Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення виконує функції з реалізації державної політики в галузі санітарного законодавства.
До основних завдань Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення відноситься:
– здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, застосуванням санітарних заходів, профілактичних і протиепідемічних заходів щодо охорони, в межах компетенції, території України від проникнення хвороб людей з території інших держав, показників вмісту шкідливих для здоров’я людини речовин та інгредієнтів у тютюнових виробах, які реалізуються на території України;
– здійснення, в межах компетенції, контролю за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення;
– реалізація державної політики у галузі санітарного законодавства, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення.
Відповідно до завдань, Управління узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правової бази.
Управління організовує та здійснює у межах своїх повноважень державний нагляд щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Управління уповноважене подавати пропозиції щодо обмеження або заборони в’їзду на територію України її громадян, іноземців та осіб без громадянства, експорту, імпорту, транзиту вантажів і товарів з держав або регіонів у зв’язку з неблагополучною епідемічною ситуацією на їх території.
Управління також:
– здійснює, у межах компетенції, контроль за усуненням причин і умов виникнення та поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей;
– розробляє та здійснює санітарні заходи, що стосуються обмеженого (визначеного) кола осіб чи випадків, передбачених законодавством;
– затверджує плани щорічного державного контролю та плани державного моніторингу;
– розробляє, виконує та/або організовує виконання загальнодержавних програм та/або планів державного моніторингу небезпечних факторів та показників безпечності та окремих показників якості харчових продуктів у визначених сферах;
– встановлює на підставі результатів проведення аналізу ризику періодичність здійснення державного контролю кожної потужності, що є об’єктом державного контролю;
– уповноважує лабораторії та референс-лабораторії на проведення досліджень (випробувань) об’єктів, санітарних заходів для цілей державного контролю;
– організовує проведення в лабораторіях досліджень (випробувань) для цілей державного контролю;
– проводить відбір зразків об’єктів санітарних заходів з метою здійснення державного контролю;
– здійснює державний контроль за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
– бере учать у визначенні факторів, що можуть мати шкідливий вплив на здоров’я людини, у проведенні оцінки ризику та встановленні ступеня створюваного ними ризику;
– бере участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) та радіаційних уражень, випадків порушення норм радіаційної безпеки, санітарних правил роботи з радіоактивними речовинами, іншими джерелами іонізуючих випромінювань та вживає заходів до їх усунення відповідно до законодавства;
– здійснює державний нагляд за додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів безпечного виробництва, транспортування, зберігання, застосування пестицидів і агрохімікатів, за вмістом залишкової кількості пестицидів і агрохімікатів у харчових продуктах та продовольчій сировині, зокрема, імпортованих лікарських травах, водних об’єктах, води, що використовується для господарсько-питного постачання, купання, спортивних занять, організованого відпочинку та з лікувальною метою, лікувальних грязях, ґрунтах, на землях населених пунктів, оздоровчого та рекреаційного призначення;
– визначає перелік установ, які проводять токсиколого-гігієнічні (медико-біологічні) дослідження пестицидів і агрохімікатів.