У поточному році серед населення Одеської області зареєстровано три випадки отруєнь дикорослими грибами з трьома постраждалими. Перший випадок був пов’язаний з вживанням маринованих грибів, схожих на опеньки, придбаних у приватної особи на стихійному ринку в Одесі, решта – з вживанням дикорослих грибів, зібраних та приготованих самими постраждалими.
В лісах та лісостепах України зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Насамперед, це бліда поганка, яку помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки, а також мухомори і сморжі. Особливість отруєнь цими грибами полягає у тому, що ознаки отруєння можуть не проявлятися до 3-х діб після вживання грибів в їжу.
Характерні симптоми отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, проноси, слабкість, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, запаморочення, судоми, мимовільне сечовиділення, ознаки серцево-судинної недостатності, марення, поява галюцинацій тощо.
Якщо після споживання грибів помітили ознаки отруєння у себе або близьких – негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби! До приїзду лікарів промийте шлунок 1-2 л сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Заборонено вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Не варто також займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Пам’ятайте! Гриби особливо небезпечні для дітей. Їх організм ще не в змозі чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах в кілька разів. Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко – із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя.
Для збереження вашого здоров’я нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які продаються в торговельній мережі, зокрема на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки; не збирайте грибів, які мають потовщену внизу ніжку з блідим плівчастим кільцем-залишком оболонки та бліді пластинки на нижній поверхні шляпки – перші ознаки смертельно отруйної блідої поганки;
- не беріть занадто молоді чи старі перестиглі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
- дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини «перебудовується» лише після 18 років.
Не варто забувати про чи не найголовніший чинник, що значно погіршує статистику щодо кількості отруєнь грибами – стихійна торгівля. Це суттєва проблема для Одеси. Місця, де проводиться така торгівля, не тільки псують вигляд вулиць обласного центру. Найбільша небезпека криється у великому ризику захворіти на тяжкі інфекційні захворювання, вживаючи неперевірені продукти сумнівної якості, придбані з рук.
Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає та нагадує, чому одесити та гості міста ризикують своїм здоров’ям і життям, купуючи продукти харчування, зокрема гриби на стихійних ринках:
- ці продукти не проходять лабораторний контроль;
- особи, які їх продають, не мають документів, що підтверджують їх безпечність та якість;
- продукти зберігаються та реалізуються в антисанітарних умовах та без дотримання належного температурного режиму, а також у місцях, не облаштованих для торгівлі;
- особи, які реалізують харчові продукти, не проходять обов’язкові профілактичні медогляди.
Вживання грибів, так само інших продуктів харчування, придбаних у місцях стихійної торгівлі, може загрожувати не тільки отруєнням, а й такими тяжкими захворюваннями як-от дизентерія, сальмонельоз, ботулізм тощо.
Найефективніший спосіб боротьби з несанкціонованою торгівлею – не купувати гриби, та взагалі будь-які продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.