02

Персикова фруктова муха (Bactrocera zonata Saund.) – небезпечний карантинний організм, який відсутній на території України. Належить до списку А-1 Переліку регульованих шкідливих організмів. Ця муха розповсюджена в багатьох країнах Азії (Бангладеш, Індія, Індонезія, Іран, Лаос, М’янма, Непал, Оман, Пакистан, Шрі-Ланка, Таїланд, ОАЕ, Ємен, В’єтнам, Саудівська Аравія), в Африці (Єгипет, Лівія, Судан, о. Маврикій). Шкідник був виявлений у США (штат Каліфорнія) в 1989 році, однак, за деякими даними, осередки його поширення були ліквідовані, проте на початку 2000-х років виявлявся в Ізраїлі, на кордоні з Єгиптом.


Персикова фруктова муха є поліфагом. Живиться більше ніж на 50-ти видах рослин і може пошкодити 50-100% врожаю плодів (гуава, манго, інжир, цитрусові, персики, абрикоси, слива тощо). Щорічно на Близькому Сході втрати оцінюються в 320 млн. євро. Є відомості, що за своєю шкідливістю персикова фруктова муха перевищує інші види фруктових мух, як-от середземноморська плодова муха.

03

Імаго персикової фруктової мухи за розмірами схоже на кімнатну муху. Тіло шкідника завдовжки 6-9 мм, струнке, подовжене, червонувато-коричневого кольору, звужене до заду. Яйця – білого кольору, завдовжки до 1,1 мм і діаметром – 0,2 мм. Личинки вершково-білого кольору, безногі, сягають 10 мм в довжину і здатні стрибати. Лялечка знаходиться в коричневому пупарії циліндричної форми, завдовжки 5,0 мм.

04

Імаго персикової фруктової мухи з’являються з пупаріїв на початку весни, додатково живляться нектаром, соком плодів. Статеве дозрівання продовжується 8-16 днів. Персикова фруктова муха дуже плодовита. Самка може відкласти до 93-х яєць за день, а протягом свого життя до 565 яєць. Яйця відкладає під шкірку плодів, проколюючи її яйцекладом. На пошкоджених фруктах видно сліди проколів. На фруктах з високим вмістом цукру (наприклад, персики) проступає солодка рідина, яка, як правило, застигає навколо проколів. Пошкоджене місце може загнивати.

06

Яйцекладка триває 1-3 дні. Стадія яйця триває 1-4 доби. Розвиток яєць здійснюється при температурі не менш 15℃. Личинки, які відроджуються, живляться в середині плодів, руйнуючи м’якуш. Тривалість періоду личинки залежить від температури повітря та продовжується від одного тижня в літній період до семи тижнів – взимку. Залялькування личинок відбувається у ґрунті під рослиною-господарем. Стадія лялечки триває 1-2 тижні. Оптимальна глибина залягання пупаріїв у ґрунті – 10 см. З такої глибини виходить 90% імаго. Лялечки здатні тривалий час витримувати низькі температури. Через 10-12 діб починається літ імаго. Персикова фруктова муха може давати до 8-ми генерацій за рік залежно від температурних умов.

07

Розповсюджується шкідник пасивно – з плодами, заселеними личинками, з тарою, ґрунтом, транспортом, а також активно – перельотами на відстань до 24 км.

Виявлення і контролювання чисельності шкідника можливе за допомогою феромонних пасток. В якості принад використовують в дуже низьких концентраціях метилевгінол, який приваблює самців.

05

З хімічних засобів контролю використовують мелатіон, діазінон, суміш інсектициду з гідролізом білка. Інформації щодо біологічних методів захисту від персикової фруктової мухи немає.