01

Проблема нематод, які паразитують на рослинах, є надзвичайно актуальною в Україні. Наслідком зараження нематодами є зниження врожаю до 60-80%. Найшкідливіші нематоди у світі – Ditylenchus dipsaci (стеблова нематода) та Ditylenchus destructor (стеблова нематода картоплі) – внесені в Україні до Переліку регульованих некарантинних шкідливих організмів. Нематоди не лише знижують урожайність культури, але й погіршують її товарні та насіннєві якості, впливають на біохімічні процеси, які виникають з моменту початку живлення нематод.


За даними Європейської та Середземноморської організації з карантину і захисту рослин, D. dipsaci та D. destructor розповсюджені в Європі, Азії, Африці, Північній та Південній Америці, Океанії. Мають широкий ареал розповсюдження в зоні Полісся України. Встановлено, що D. dipsaci та D. destructor уражують як культурні рослини, так бур’яни. Нематоди можна виявити на таких рослинах як-то цибуля, часник, картопля, морква, горох, квасоля, кукурудза, полуниця.

02Ditylenchus dipsaci

D. dipsaci, перш за все, викликає захворювання надземних частин рослин (стебло, листя, квітки), але також уражує цибулини, бульби й кореневища.

Ознаками пошкодження D. destructor є специфічні надземні симптоми захворювання картоплі, які невидимі. Лише за високого ступеня зараження рослини мають пригнічений вигляд та передчасно в’януть. На зрізі бульб можна побачити дрібні крапки білого кольору, що відрізняються на фоні здорової тканини картоплі. Уражені ділянки стають м’якими і виявляються при промацуванні. Згодом тканина буріє, і місця ураження виглядають як слабо вдавлені сірувато-бурі плями. Надалі шкірка над плямами стає тонкою і часто тріскається, виявляючи під собою суху крихку масу.

03

Ditylenchus destructor

Нематоди харчуються, проходять повний цикл розвитку і розмножуються виключно в тканинах рослини-господаря. Тіло нематод веретеноподібне, звужене з кінців, розмір D. dipsaci – 1,0-1,3 мм, D. destructor – 0,8-1,4 мм, на голові знаходиться ротова порожнина, ротовий апарат містить стилет, яким нематоди проколюють тканини рослин і висмоктують сік. Розмноженню нематоди сприяє дощова погода і підвищена вологість. Зі збільшенням чисельності нематод хвороба стрімко прогресує. У той час як відмерлі клітини рослин заселяються іншими мікроорганізмами і загнивають, личинки нематод мігрують на здорові ділянки тієї ж рослини або в ґрунт, поступово інфікуючи нові рослини.

Також стеблові нематоди можуть вижити до двох років в морозних чи посушливих умовах у ґрунті. Нематоди можуть вступити в криптобіоз, на цій стадії виживає протягом 3-5 років. У стані спокою нематода не проявляє жодних ознак життя.

Основним джерелом поширення нематод є ґрунт та садивний матеріал. Розселяються нематоди шляхом пересування в ґрунт або з ґрунтом, знаряддями праці та рослинами, переносяться людиною з одного поля на інше.

Серед фітосанітарних заходів можна перелічити наступні:

  • Використання незараженого посадкового матеріалу
  • Закладка на зберігання тільки здорових бульб
  • Знищення бур’янів
  • Дотримання сівозміни
  • Застосування мінеральних добрив
  • Дезінфекція тари, знарядь праці, картоплесховищ, транспортних засобів
  • Обробка бульб ефективними протруйниками, які дозволені до використання в Україні
  • Використання стійких до нематоди сортів картоплі.