01Частина хвороб винограду поширюються дуже стрімко, тому слід регулярно оцінювати стан кущів. Плями, всихання, пліснява, наліт – всі ці ознаки говорять про наявність захворювань на лозі. Для запобігання поширенню захворювань, особливо в період несприятливих погодних умов, слід проводити профілактичні обробки рослин відповідними препаратами. При виявленні перших ознак хвороб виноградник треба негайно обробити – обприскати хворі кущі і здорові, що знаходяться поруч. Важливо очищати інструмент після роботи, дезінфікувати його, щоб не переносити грибки з однієї рослини на інші.


Без належного і своєчасного лікування будь-яке захворювання винограду стане згубним для рослини. Важливо вміти визначати хвороби за характерними ознаками, щоб правильно підібрати препарат для лікування виноградника.

Оїдіум (борошниста роса)

Висока температура і вологість повітря – найкращі умови для поширення борошнистої роси. Грибок вражає всю вегетативну частину рослини. Перша ознака захворювання – поява дрібних світло-зелених плям на листках. Далі з’являється білуватий борошнистий наліт по обидва боки листової пластини. Уражені листки висихають. Ягоди покриваються нальотом і розтріскуються.

02

Антракноз

Грибок вражає всю надземну частину винограду. Перші ознаки захворювання – поява на листках невеликих плям, які з часом займають всю частину листової пластини. Зрілі пагони розтріскуються, а молоді – темніють і всихають. Страждає й урожай. Ягоди покриваються темними плямами і муміфікуються.

03

Альтернаріоз

Тепло і велика кількість вологи навесні приводять до поширення грибка по кущах винограду. На листках з’являються дрібні плями оливкового кольору, які поступово набувають темне забарвлення. Уражені ягоди зморщуються, втрачають смак.

04

Фузаріоз

Прохолодна погода з великою кількістю опадів – умови для поширення грибка по винограду. Ознакою фузаріозу є пожовтіння листя між прожилками, схоже з хлорозом.

05

Мілдью (несправжня борошниста роса)

Це грибкове захворювання активно поширюється по посадкам у вологу погоду. Грибки селяться на листках і незрілих ягодах, викликаючи появу круглих жовтуватих або помаранчевих плям. Зі зворотного боку листка утворюється біло-сірий наліт. Спори грибка переносяться вітром, швидко заражають всі найближчі рослини.

06

Біла гниль

Біла гниль найсильніше поширюється в теплу, вологу погоду. Хвороба вражає пагони – вони покриваються коричневим нальотом, а ягоди стають коричневими, розм’якшуються і всихають. Найчастіше у грона всихає нижня частина.

07

Сіра гниль

Грибкове захворювання особливо сильно проявляється в період дозрівання виноградних грон. Кращі умови для поширення хвороби – висока вологість і помірна температура. Великі некротичні плями з’являються на листках, суцвіття висихають. Незрілі ягоди стають коричневими, на них утворюється помітний білий наліт.

08

Чорна плямистість

Дрібні множинні чорні плями поширюються не тільки по листю, але і по паросткам, приводячи до їх розтріскування. У теплу, вологу погоду грибок швидко поширюється по винограднику та призводить до загибелі кущів.

09

Моніліоз  

Моніліальний опік небезпечний для рослини під час цвітіння. Грибок вражає бутони: вони стають бурими і обпадають, залишаючи садівника без врожаю. Спори переносяться по винограднику не тільки вітром, але і комахами.

10

Своєчасна профілактична і лікувальна обробка фунгіцидами позбавить від небезпечних захворювань, підтримає здоров’я лози. Всі препарати застосовують відповідно до інструкції, враховуючи період захисної дії. Здорові кущі винограду дадуть рясний урожай, грони будуть добре зберігатися.