03

З огляду на те, що 17.03.2024 року набирає чинності Технічний регламент кришталевого скла, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.02.2023 №896, розглянемо, що собою представляє кришталеве скло.

Ми користуємося скляними виробами щодня, але що ми насправді знаємо про цей матеріал? Коли ми купуємо красиві склянки, то, мабуть, все здається простим. Що таке скло, знає кожен. Однак це тільки видимість, а загубитися в скляній різновидності легко! Тому розглянемо, як розпізнати кришталеве скло за допомогою органів чуттів, і які властивості воно має. Як це зробити? Достатньо звернути увагу на кілька факторів.


Кришталеве скло – це загальна назва свинцевого скла. Це скло з вмістом окису свинцю не менше 10%, але зазначимо, що елітним вважається кришталь, що містить понад 30% оксиду свинцю. Додавання свинцю до скляної маси у процесі виробництва надає склу низку властивостей:

  • Світіння. Завдяки додаванню свинцю кришталеве скло сяє набагато більше, а також прекрасно переломлює світло, таке скло має вищий показник заломлення та більшу дисперсію (з ювелірної точки зору – «гра кольору», «вогонь»), що ідеально підходить для виготовлення посуду та декоративних предметів.
  • Вага. Кришталевий стакан важче, ніж з традиційного скла через велику вагу свинцю, тому, коли ви візьмете в руку дві однакові за розміром склянки, варіант з кришталю безумовно буде важче.
  • Прозорість. Звичайне скло каламутне, що особливо помітно при погляді проти світла. Кришталеве набагато прозоріше, тому любителі вина зазвичай беруть кришталеві келихи, щоб повністю оцінити колір і густоту напою.
  • Звук. Напевно, найпростіший спосіб розпізнати тип скла. Якщо ви хочете переконатися, що тримаєте кришталевий келих в руці, злегка вдарте по ньому, найкраще це робити мокрим пальцем, або нігтиком і потім прислухайтеся до звуку. Гучний, схожий на дзвіночок звук означає, що ви маєте справу з кришталем, при цьому чим довше келих «співає», тим вища якість кришталю. а низький, глухий звук означає, що ви маєте справу зі склом.
  • Товщина. Свинцеве скло має більш низьку температуру плавлення, що полегшує його видування. В результаті ви можете отримати більш тонкі і м’які стінки ємностей.

Однією з важливих властивостей свинцевого скла є пластичність, з ним набагато легше працювати і, таким чином, це дає можливість більш майстерної обробки та декорування шляхом різання або гравіювання.

04

Кольоровий кришталь виробляється за допомогою додавання у скло різних речовин: кадмію, кремнію, кобальту, окису міді, оксидів марганцю, заліза, хрому.

Наприклад, кришталь зеленого кольору отримують шляхом додавання міді, рожевого – кремнію, червоного – кадмію, синього – кобальту. Кольоровий кришталь в поєднанні з глибоким огранюванням створює ще більш неповторний ефект.

05

Також варто згадати наскільки небезпечний кришталь. Кришталеве скло дуже гарне і повністю безпечне для оздоблення та декорування. З іншого боку, свинець може хімічним шляхом вивільнятися і проникати в рідину налиту в ємність із кришталю, скажімо, в келих.

06

Слід зазначити, що кришталеве скло настільки інертне, що свинець, який міститься в ньому, та інші речовини не вивільняються настільки, щоб це завдало будь-якої шкоди, тим більше при короткочасному контакті з їжею та напоями. Однак, тривале зберігання лікеру або вина у скляному графині є не дуже гарною ідеєю, оскільки є небезпека, що за час зберігання в рідину зможе виділитися певна кількість свинцю. Слід також пам’ятати, що свинцевий кришталь не можна мити в посудомийній машині.