01Озимий горох – дуже перспективна культура, яка має значні переваги над звичайним яровим горохом: використання осінньої і весняної вологи, невелика норма висіву 190-210 кг / 1 га, строки збирання раніше на 14-16 днів за звичайний, реальна врожайність зерна 35-60 ц / 1 га. Озимий горох – нова культура для України. Про цінність звичайного гороху як відмінного попередника, про азот, що накопичується в ґрунті при його вирощуванні, про високий уміст білка у його зерні аграріям відомо давно, проте вони мало що знають про особливості вирощування та переваг озимого гороху. Спробуємо заповнити цю прогалину.


Як відомо, основна проблема вирощування традиційного ярого гороху полягає в тому, що під час його цвітіння зазвичай настає посуха. Цвіт опадає, в результаті знижується врожайність. А ось озимі сорти використовують зимові запаси вологи. Тож аграрії мають більше шансів отримати гарний урожай бобових.

Згідно фітосанітарних норм не рекомендується висівати горох після зернобобових культур і багаторічних бобових трав. Пов’язано це з тим, що ці рослини мають спільні хвороби і шкідників. В умовах монокультури значно збільшується кількість горохового довгоносика, що негативно позначається на врожайності і якості насіння. Час перерви повинен становити мінімум 3-4 роки. Кращими попередниками для гороху є просапні та зернові культури. У свою чергу горох є одним з найкращих попередників  для технічних і зернових культур.

02

Найкращі результати досягаються на ґрунті, добре забезпеченому вологою. Ділянка, яка призначена для вирощування гороху повинна бути плоскою, незасміченою і без руйнівного впливу ерозії та повеней. Ділянки на яких знаходяться такі бур’яни, як-от мак польовий і осот польовий – особливо  несприятливі для вирощування гороху. Оптимальний pH ґрунту для вирощування гороху є 6,8-7,4.

Основний обробіток ґрунту здійснюється восени, на глибину 20-25 см. Передпосівну культивацію роблять на глибину 8-10 см (1-2 рази). Земля після первинної обробки і передпосівної підготовки має бути сколота і добре вирівняна. Таким чином зменшується вилягання, якісніше проводиться збір та зменшується втрата насіння.

03

Висівати озимий горох потрібно так само як й озиму пшеницю, коли погодні умови і стан ґрунту дозволяють. В агроекологічних умовах оптимальним періодом для посіву гороху є друга половина вересня – кінець I декади жовтня. Для захисту насіння від грибкових хвороб застосовують фунгіцидний протруйник, для захисту від ґрунтових та надземних шкідників насіння обробляють інсектицидними протруйниками. Протруєння насіння проводять за 5-7 днів до посіву.

Щільність посіву має бути 100-110 рос. / 1 кв. м. Посів озимого гороху повинен проводиться зерновими сівалками з відстанню міжрядь 15 см. Глибина посіву повинна становити 3-5 см. З огляду на масу 1000 насінин, необхідну щільність посіву та споживчу вартість насіння гороху озимого, посівна норма становить 200 кг / 1 га. Оптимальна фаза розвитку для зимівлі гороху 3-4 листки.

04

Особлива увага протягом вегетації має бути приділена захисту посівів від бур’янів, хвороб і шкідників. В роки з великою кількістю опадів часто відбувається сильний напад хвороб на горох, з яких найпоширеніші: блідо­пля­ми­с­тий і тем­но­пля­ми­с­тий ас­кохітози, несправжня борошниста роса і борошниста роса. Викорінення хвороб здійснюється обробкою фунгіцидом, разом з інсектицидом. Найбільш небезпечні шкідники для гороху  це горохова попелиця, довгоносик смугастий, довгоносик щетинистий. Знищення цих шкідників обов’язково, незалежно від пошкоджень викликаних механізацією. Обробку треба розпочинати на початку цвітіння під час додаткового живлення довгоносика, перш ніж кладуть яйця в плід, тобто на щойно сформований стручок. Температура повітря під час обробки не повинна бути вище +25 С.

05

Через часте вилягання посіву, збирання та виробництво насіння гороху вимагає особливої уваги. Враховуючи неодночасне дозрівання бобів на різних ярусах, для покращення умов збирання та зменшення втрат при пожовтінні 75-80% бобів (вологість насіння 25-30%) проводять десикацію препаратами на основі диквату, в нормі 2,5-3 л / 1 га. Обмолот починають на 5-7 день, при зниженні вологості нижче 16%.

Насіння гороху швидко дозріває. Коли вміст вологи в зерні близько 40%, рослина ще має зелене листя. Коли вміст вологи в насінні сильно зменшується і в короткий час досягає 18% – тоді й можна починати збирання. В агроекологічних умовах України можна збирати озимий горох 15 червня, приблизно за два тижні до збирання озимого ячменю.