02

Наближаються новорічні свята, важливий час для подарунків з атмосферою казки та магії. Ця атмосфера незвичайності, легкості та очікування чудес передається всім людям. А саме такі прикраси як гірлянди за допомогою світла лише посилюють потрібний ефект. На сучасному ринку світлодіодних гірлянд представлена величезна різноманітність моделей для прикраси новорічних ялинок, приміщень, фасадів, вулиці, створення декору, які різняться за формою (нитки, бахрома, сітка тощо), призначенням (гірлянди для прикраси приміщень і відкритих просторів) та типом живлення (підключення до джерела 220 В та автономні, що працюють від батарейок і сонячних акумуляторів).


Варто пам’ятати, що гірлянда, яка живиться від мережі, в першу чергу – це електрообладнання, а вже потім – елемент декору. Будь-яке якісне електрообладнання повинне відповідати Технічному регламенту низьковольтного електричного обладнання (Постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1067) та Технічному регламенту з електромагнітної сумісності обладнання (Постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1077). Саме тому, купуючи гірлянду, споживачам варто звернути увагу на інформацію про товар, яка має бути українською мовою та містити:

03

  • назву продукції, тип гірлянди та де її можна використовувати – це ялинкова, для домашнього інтер’єру чи вуличного;
  • дані про вид лампочок та інформація щодо напруги, потужності;
  • реквізити виробника, імпортера чи уповноваженого представника на території України;
  • знак відповідності – трилисник у незамкненому з правого боку колі.

Гарантія та інструкція з використання теж обов’язковий елемент надійної гірлянди. В інструкції зокрема має бути вказано, як, наприклад, замінювати лампочки.

Найчастіше вибір пристроїв роблять виходячи з їх форми, але обираючи новорічну гірлянду, варто уважно вивчити маркування та інструкцію. Всі гірлянди потрібно використовувати за призначенням. Ілюмінацію для закритих приміщень не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холод, може луснути, у негерметичні лампочки потрапить волога, що підвищує ймовірність короткого замикання. Гірлянда, призначена для використання на вулиці, повинна мати спеціальне маркування – клас захисту не нижче ІР 44, чим вищі ці цифри – тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води.

У той же час ілюмінацію для вулиці не можна використовувати у закритому приміщенні. Вона може виділяти шкідливі речовини.

04

Щоб святковий настрій не було зіпсовано, до вибору гірлянд треба поставитися з відповідальністю, а при експлуатації дотримуватись простих правил, які вбережуть від непередбачуваних ситуацій.

  • Обираючи новорічну гірлянду, варто уважно вивчити маркування та інструкцію.
  • Увімкніть у магазині гірлянду, щоб переконатися у справності всіх ліхтариків.
  • Перед початком використання переконайтеся в цілісності продукції, відсутності пошкоджень на проводах і самих лампочках. Ніколи не користуйтесь пошкодженими виробами!
  • Перевірте, щоб після 1-2 хвилин гірлянда не виділяла різкий горілий/хімічний запах і не нагрівалася. Якщо ви помітили, що блок живлення перегрівся, вимкніть гірлянду.
  • Важливий момент безпеки – при використанні гірлянди вдома не варто вмикати її у розетку, до якої вже під’єднано велику побутову техніку.
  • Не залишайте працюючу гірлянду без нагляду. Будь-яка проблема в електромережі або в самому пристрої може привести до сумних наслідків.
  • Підбирайте пристрій у відповідності до його призначення. Не використовуйте домашні моделі для вулиці та навпаки.
  • Намагайтеся не підпускати до ввімкненої гірлянди маленьких дітей і тварин.
  • Гірлянди краще купувати в перевірених магазинах. У такий спосіб ви скоротите витрати і гарантовано отримаєте якісний та безпечний товар.

Пам’ятайте, що новорічна гірлянда – електроприлад. Тому не варто забувати про цю особливість в процесі експлуатації пристрою.