Споживачі цілий рік сплачують фіксовану суму за доставку газу (так звану абонентську плату). Розмір суми оплати залежить від двох показників: тарифу тієї компанії, яка займається розподілом газу, та кількості газу, яку використано споживачем за попередній рік. АТ «ОДЕСАГАЗ» для розрахунку плати за доставку (розподіл) газу зважає на те, скільки кубометрів використано споживачем з жовтня позаминулого року до жовтня минулого року. Отриману суму ділять на 12 та множать на тариф.

З 1 січня 2024 року всім споживачам повинні були оновити суми у платіжках. Для деяких споживачів платіжка за розподіл газу у 2024 році знизилась, оскільки вони зменшили споживання газу у порівнянні з попереднім газовим роком, тож платитимуть за розподіл менше. Хтось навпаки – спалив більше, тому побачить у платіжках більші суми для оплати.

Тариф на розподіл газу під час війни не змінився, оскільки Президент України Володимир Зеленський підписав мораторій на підвищення тарифів. Тож чинні тарифи залишаються актуальними до закінчення воєнного стану в Україні та шість місяців після його завершення.

Споживачі платять за розподіл газу, навіть якщо вони не проживають у квартирі чи будинку, адже він підключений до газорозподільної системи. У такому разі вони повинні будуть сплатити за обов’язковий мінімальний об’єм газу:

  • для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі – 39 куб. м газу на рік;
  • для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі – 126 куб. м газу на рік;
  • для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, зокрема – для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим – 314 куб. м газу на рік.

В Одеській області тариф на послуги розподілу природного газу встановлено з 1 січня 2022 року у розмірі 1,308 грн. за 1 куб. м на місяць з урахуванням ПДВ постановою від 22.12.2021 №2763 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «ОДЕСАГАЗ» Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Звертаємо увагу не те, що 19.08.2022 вступив у дію Закон №2479-IX «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», яким держава забороняє протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення підвищувати тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплової енергії (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та гарячої води.