За даними фітосанітарних обстежень, у теплі, сонячні дні, при денній температурі повітря +7…+10 ˚С, на посівах озимих зернових культур спостерігається відновлення живлення личинок хлібного туруна (хлібної жужелиці). Зимують личинки ІІ-ІІІ віку в ґрунті на глибині 20-40 см. Найчастіше від цього шкідника потерпають посіви пшениці, посіяні по стерньовим попередникам, а також зрідженні, погано розкущені посіви озимих колосових та ранніх ярих зернових культур.

Личинки туруна харчуються вночі листками рослини, втягують їх у ґрунт, залишаючи сплутані, пожовані жилки. Рослини мають «змочалений» вигляд.  Хлібний турун – дуже небезпечний шкідник у посівах зернових культур, адже за безконтрольного його розмноження рослини зазнають значних пошкоджень та гинуть, що може призвести до необхідності пересіву значних площ.

Враховуючи віковий стан личинок (ІІ віку – 20%, ІІІ віку – 80%), слід очікувати їх активного живлення та пошкодження рослин. Шкодочинність личинок навесні триватиме 5-7 тижнів (до кінця квітня – початку травня), після чого шкідник піде на заляльковування.

Необхідно вести постійний моніторинг та у разі перевищення порогової чисельності (економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) при весняному відростанні складає 3-4 екз. / 1 кв. м), провести захисний обробіток інсектицидами.

Система захисту

Для захисту зернових культур від хлібної жужелиці потрібна комплексна система, а саме:

  • роздільний збір врожаю в ранні, стислі строки з мінімальними втратами зерна, задля уникнення падалиці, яка часто стає резервацією для шкідників;
  • видалення з полів соломи й скиртування її без втрат;
  • лущення стерні відразу після збирання врожаю та рання оранка, що сприятиме знищенню падалиці;
  • уникнення повторних посівів на одному й тому ж полі (кількість посівних площ озимої пшениці по колосових попередниках у сівозміні не має перевищувати 15-20% від загальної площі зернових культур);
  • висів якісного посівного матеріалу та його обробка ефективними інсектицидними протруювачами;
  • збалансоване застосування мінеральних добрив;
  • провести захисні обробки інсектицидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», за умов денної температури не нижче +12 ˚С, а нічної – не нижче +5 ˚С (при дифузному заселенні шкідником невеликих площ (40-60 га) обприскування проводять суцільно, за осередкового характеру заселення посіву турунами достатньо обробити крайову смугу завширшки до 150 м по периметру поля, або вибірково в осередках підвищеної чисельності, обприскуючи, і 4-6 м навколо самого осередку).

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише препаратами з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли відповідне навчання та мають Посвідчення про право роботи з пестицидами.