Державні фітосанітарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області постійно здійснюють фітосанітарний контроль до імпортних вантажів овочів, фруктів, ягід, зокрема хурми, що надходять з інших країн. Це робиться для того, аби не допустити проникнення та розповсюдження на нашій території регульованих шкідливих організмів.

У цьому інформаційному матеріалі розповімо про властивості «зимньої ягоди» – хурми.Хурма – джерело величезної кількості вітамінів. І, до речі, вона – не фрукт, а ягода. Не можна сказати, що хурма для наших широт такий звичайний продукт, як, наприклад, яблука або навіть банани. Зазвичай, її купують, щоб поласувати незвичайним смаком. Одним подобається певна в’язкість у роті після вживання ягоди, а іншим – навпаки.

Корисні властивості хурми

З першого погляду на хурму, стає ясно, що вона багата бета-каротином. Хурма стоїть на сходинку вище таких чемпіонів, як томати, гарбуз, салат, солодкий перець за змістом цього вітаміну. В хурмі більше антиоксидантів, ніж у цитрусових. Крім того, в ній удвічі більше харчових волокон і мікроелементів, ніж у яблуках, а за поживними властивостями вона не поступається інжиру і винограду. При частому вживанні в їжу вона здатна замінити безліч продуктів і заповнити потребу організму в корисних речовинах. Якщо у вас є можливість з’їдати по одному або більше плодів кілька разів на тиждень, то можна значно поліпшити стан здоров’я, зміцнити імунну систему і омолодити організм. Багатий склад ягід надає тонізуючу дію на м’язи, підвищує працездатність і при цьому заспокоює нервову систему. Шматочок плоду, з’їдений перед прийманням основної їжі, підвищує апетит і покращує процес травлення.

Хурма містить багато цукру, проте має низький глікемічний індекс. Вона швидко насичує організм і повільно засвоюється, позбавляючи на тривалий час почуття голоду.

Шкідливі властивості хурми

Надмірне вживання хурми може спровокувати сильний стрибок цукру в крові. Вона також негативно впливає на обмінні процеси в організмі. У цій ягоді є величезна кількість таніну і дубильних речовин, а це негативно позначається на роботі шлунка і кишківника. Крім того, у хурми часто досить щільна шкірка. Якщо її не знімати, то вона дуже важко перетравлюється, може травмувати слизові оболонки внутрішніх органів, якщо вони запалені і дуже чутливі.

Заборонено перекушувати хурмою, навіть очищеною від шкірки, якщо до цього не було жодного приймання їжі. На порожній шлунок ягода буде впливати як сильний подразник. Якщо регулярно харчуватися хурмою натщесерце, можна спровокувати розвиток виразки. Якщо ж у людини відзначається надлишок йоду в організмі, хурма в його раціоні буде найлютішим ворогом. Від ягоди треба відмовитися й тим особам, у яких є алергія на йод або індивідуальна несприйнятливість інших компонентів, що входять до складу ягоди.

Шкідники хурми

Плодова муха Фауста пошкоджує дерева хурми, черешні, вишні, абрикосу та жимолості в стадії личинки, розвиваючись в плодах і харчуючись їх м’якоттю, яку перетворює в кашкоподібну масу. Пошкоджені плоди темніють, загнивають і часто опадають. Особливо страждають від впливу шкідника ранні сорти.