Про важливість здорового харчування відомо усім. Не викликає сумніву й те, що збалансоване харчування важливе для фізичного та розумового розвитку дитини. Адже вживання правильних продуктів допомагає підтримувати оптимальну вагу, знижує ризик виникнення цукрового діабету та хвороб серцево-судинної системи. У поєднанні із активним способом життя воно сприяє збереженню здоров’я дітей.

Кабінетом Міністрів України 27 жовтня 2023 року прийнято розпорядження, яким схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках. Серед головних цілей Стратегії – формування культури здорового харчування у дітей.

У рамках Стратегії спеціалістами відділу дотримання санітарного законодавства Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області проводяться навчання з метою популяризації здорового харчування із учнями загальноосвітніх закладів.

В ігровій формі фахівці управління розповідають дітям про Тарілку здорового харчування.

На Тарілці здорового харчування розміщено п’ять секторів. Кожен з секторів представляє найкорисніші харчові продукти, які мають бути у раціоні щодня:

  • Перший сегмент – овочі. Необхідно споживати як мінімум 300 г овочів або 4-5 порцій. Порція приблизно дорівнює 75 г, як невеликий огірок чи помідор. Також в цьому сегменті є бобові – рекомендовано споживати бобові щодня по одній порції. Це приблизно 75 г сухих бобів.
  • Другий сегмент – фрукти та ягоди. Протягом дня оптимально споживати дві порції фруктів та ягід приблизно по 150 г.
  • Третій сегмент – молочна та кисломолочна продукція. Щодня необхідно вживати 2,5-3 порції молочних та кисломолочних виробів.
  • Четвертий сегмент – цільнозернові продукти (різноманітні крупи у кількості 70-90 г на день). Також у цьому сегменті опинилися горіхи та насіння – по 2 столові ложки на день.
  • П’ятий сегмент – риба, м’ясо та яйця (1-2 яйця на день), рибні страви (2-3 рази на тиждень). В інші дні рекомендовано вживати біле м’ясо, а червоне м’ясо – обмежити.

Під час навчань працівники Подільського районного управління обговорювали із дітьми питання шкідливості вживання фастфуду, сосисок, ковбас, булочок.

Звичка до здорового харчування повинна бути сформована з дитинства, і важливо, щоб батьки привчали дітей до корисної їжі вдома на власному прикладі.