Збудник тютюнової мозаїки томатів характеризується стійкістю до впливу зовнішніх факторів. Встановлено, що вірус здатний зберігатися навіть в умовах підвищених температур. Тютюнова мозаїка повністю інфікує тканини рослин на клітинному рівні. Причиною її виникнення вважається частковий розпад хлорофілу і пошкодження хлоропластів. У міру руйнування пластид відбувається зниження рівня вуглеводів. Внаслідок цього активується механізм відмирання окремих ділянок тканини. Збудниками захворювання є Solanum virus 1, Cummis virus 2 і Nicotina virus 1.
Серед основних симптомів захворювання – крапчасте листя. Колір плям може змінюватися. Вони бувають білими, яскраво зеленими або світло жовтими. Поступово листя починає зморщуватися і деформуватися, набуваючи нитковидної або папоротеподібної форми. Крім того, тютюнова мозаїка призводить до подрібнення і нерівномірного дозрівання плодів. Сповільнюється розвиток і зростання інфікованої рослини. Внаслідок порушення водного обміну відбувається засихання листя і стебел. Першими гинуть молоді. Пошкоджені плоди покриваються коричневими відмітинами і починають гнити.

Як відбувається інфікування?

Тютюнова мозаїка томатів може передаватися в результаті зіткнення з інфікованими культурами або при механічних ушкодженнях, що виникають у процесі обробки. Часто зараження відбувається під час пікірування густої розсади. Також мозаїка поширюється за допомогою таких переносників, як-от клопи, тля. Передатися вірус може через насіння і плоди, що переносяться тваринами і птахами. Основним розсадником інфекції є грунт, розташований під корінням хворих томатів. Це пояснюється тим, що в ньому можуть зберігатися залишки рослин. Особливо швидко розвивається мозаїка в умовах підвищеної вологості. Встановлено, що переносником інфекції можуть стати і дощові краплі, що стікають з листя заражених рослин.

Лікування та профілактика

Інфекція здатна знищити близько 20% всього врожаю. Тому з нею потрібно боротися. Щоб уберегти свої рослини, необхідно використовувати виключно високоякісний посадковий матеріал. Насіння, ящики та інший садовий інвентар рекомендується обробляти п’ятивідсотковим розчином перманганату калію. Подібні маніпуляції необхідно проводити протягом чотирьох днів поспіль. Щоб запобігти можливому інфікуванню майбутнього врожаю, не слід нехтувати профілактичними заходами. Так, важливо проводити вакцинацію томатів агресивним штамом. При посадці рослин в теплицю необхідно виконувати відповідні захисні заходи. Щоб знезаразити насіння, їх рекомендується попередньо витримати в 20% розчині соляної кислоти і гарненько промити під струменем чистої проточної води. Також слід проводити пропарку ґрунту, поливаючи його окропом протягом двох-трьох годин.