Всім відома слива домашня або звичайна. В народі її називають «дерево-верблюд» через те що щорічно дає високі врожаї, особливо в посушливі роки. Плоди сливи дуже поживні. Містять велику кількість клітковини, калію, фруктових кислот, вітаміни групи В, А, С, Е, РР, кальцій та кумарин. Слива – одна з високоврожайних та поширених плодових культур і посідає провідне місце в сучасних інтенсивних насадженнях. Підвищення врожайності і якості плодів можливе при зниженні втрат, спричинених комплексом шкідливих організмів. Так, за сприятливих погодних умов збільшується шкідливість фітофагів (пильщика, плодожерки, товстоніжки, попелиць). Ці шкідники здатні знищити понад 90% плодів. Розглянемо їх детальніше.

Бруньковий жук-довгоносик – один з найнебезпечніших шкідників плодових дерев і ягідних культур на початку вегетації. Якщо не вжити захисних заходів у роки з його високою чисельністю, він знищує листкові та плодові бруньки, чим завдає істотних збитків.

Сливовий чорний плодовий пильщик шкодить сливі, аличі, терену, менше абрикосу та черешні. Зимує в стадії личинки, які розміщуються в щільних павутинних коконах у ґрунті на глибині 5 см. Навесні, за температури ґрунту понад +8 °С відбувається відродження личинок, вони починають заляльковуватися.

Відроджуються імаго до цвітіння сливи. Самиці відкладають яйця в чашечку бутонів або в наполовину відкриті квітки. Залежно від температури повітря, личинки відроджуються з яєць наприкінці цвітіння, закінчують впродовж короткого періоду – 3-5 днів після опадання пелюсток. Личинки I віку живляться м’якоттю зав’язі, а старших віків – центральною частиною, пошкоджуючи кісточку. Для закінчення розвитку їм потрібно 5-6 плодів. Пошкоджений плід заповнений чорними мокрими екскрементами і осипається. З огляду на біологію розвитку шкідника стає ясно, що найкращим строком для застосування інсектицидів є період цвітіння сливи, але обприскування в цей час заборонено. Високоефективним є обприскування перед цвітінням та наприкінці цвітіння сливи (на дереві залишилося до 5 % квітів або поодинокі, а вся зав’язь має на собі навколоцвітник-«спідничку»), наступне обприскування проводять через 7-8 днів. Пошкодження, що завдають личинки пильщика, стають причиною опадання плодів і в окремі роки можуть повністю знищити врожай.

Сливова товстоніжка найбільше пошкоджує сливу, аличу, терен. Зимує в стадії личинки в кісточці. Навесні, за середньодобової температури ґрунту понад +10 °С розпочинається розвиток личинок, вони заляльковуються. Дорослі комахи перед вильотом, прогризають отвір у кісточці. Перші особини вилітають через 2-3 дні після квітування, масово – через 6-7 днів. Імаго товстоніжки, так само як пильщика, активні за температури понад +16 °С. Самиці відкладають яйця в незатверділі кісточки через 10-12 днів після цвітіння сливи й роблять це протягом двох тижнів. Після відродження личинки живляться ядром кісточки. Пошкоджені плоди передчасно забарвлюються у колір, характерний для помологічного сорту, та осипаються. За нашими спостереженнями, осипання зав’язі починається наприкінці червня, а масове — в першій половині липня. На цей період у кісточках формуються дорослі личинки.

Сливова плодожерка, окрім сливи, пошкоджує абрикос, аличу, персик, терен. Зимують гусениці в щільних павутинистих коконах, у тріщинах кори сливи на нижній частині штамбів, у рослинах та під ними, а також у поверхневому шарі (5-10 см) ґрунту. Відродження гусениць відбувається за середньодобової температури +10 °С, а заляльковування починається через 10-15 днів після переходу середньодобової температури через +10 °С. Літ метеликів, які перезимували, починається за суми ефективних температур повітря понад +10 °С. Метелики активні в сутінкові години за температури понад +16 °С. Самиці відкладають яйця здебільшого на плоди, рідко – на листя. Відродження гусениць I покоління відбувається за накопичення суми ефективних температур повітря понад +10 °С. Після відродження гусениці сливової плодожерки вгризаються в плоди сливи та живляться м’якоттю, забруднюючи її своїми екскрементами. Для повного розвитку гусениці достатньо одного плоду, а в разі розміщення двох плодів вона переходить у другий. Пошкоджені плоди сливи передчасно забарвлюються і раніше за здорові осипаються. Із вхідного та вихідного отворів виділяється камідь, яка на повітрі тужавіє. За теплої погоди в зоні Північного Лісостепу плодожерка дає II факультативне покоління, а в південному регіоні – III факультативне.

Сливова попелиця паразитує на всіх кісточкових культурах. За сприятливих погодних умов чисельність попелиці різко збільшується, її колонії щільно покривають листя з нижнього боку та приріст. Дводомний вид. Зимує в стадії яйця, що розміщуються біля бруньок або в тріщинах кори гілок. Відродження личинок відбувається за середньодобової температури повітря +8 °С під час розпускання бруньок. У I поколінні – до цвітіння сливи – чисельність попелиці невелика, а після осипання цвіту відроджуються личинки другого покоління, і  їх чисельність їх значно збільшується. Попелиця линяє, тому листя й пагони покриті сизим нальотом із личинкових шкірок. За вегетацію розвивається до десяти генерацій. Масово пошкоджує вегетативні органи як у молодих, так і у плодоносних насадженнях у червні-липні.

Знаючи біологію і терміни розвитку шкідників стає зрозумілим, що найкращим строком для першого застосування інсектицидів є період цвітіння сливи, але обприскування в цей час заборонено. Високоефективним є обприскування перед цвітінням та в кінці цвітіння сливи, коли на дереві залишилося до 5% квітів або поодинокі, а вся зав’язь має на собі навколоцвітник – «спідничку». Наступне обприскування проводять через 7-8 днів проти сливової товстоніжки.

При накопиченні суми активних температур до 190-200°С, що співпадає з цвітінням білої акації, проводять обприскування проти I покоління сливової плодожерки. Наступні обробітки проти шкідників проводять з інтервалом в 10-14 днів.

Враховуючи, що за умов помірно теплої зими шкідливі об’єкти добре перезимували, профілактичні заходи проти них є надзвичайно важливими. Обробіток плодових дерев проти основних перелічених шкідників дозволить позбавитися й від інших шкідників в плодовому саду.

Виконання  зазначених вище робіт має профілактичну і винищувальну дію, яка проявляється у зменшенні чисельності шкідників і водночас спрямована на створення сприятливих умов для росту та розвитку рослин і отримання доброго врожаю плодових рослин.

Обприскування необхідно проводити баковими сумішами інсектицидів і фунгіцидів згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються працівники, які пройшли навчання з правил безпечного поводження з засобами захисту рослин та отримали посвідчення на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.