Прихована реклама стає дедалі більшою проблемою в сучасному світі реклами. Вона може бути хитрою та непомітною, впливаючи на наше сприйняття і вибір продуктів чи послуг. Однак, з правильними знаннями та уважністю, ми можемо уникнути її впливу.

Деякі поради для споживачів, як уникнути прихованої реклами.

Будьте уважними до контексту. Уважно читайте та продивляйтеся контент, особливо у медіа та соцмережах. Іноді реклама може бути вбудована в контекст статті, відео або посту, і не завжди легко її розпізнати. Приділяйте увагу будь-яким згадкам продуктів або брендів, які можуть виглядати несподівано чи несправедливо відміченими.

Ретельно оцінюйте рекламні методи. Приділяйте увагу прийомам, які використовуються в рекламі, як-от використання відомих осіб, підказкам про виробника чи продукт, рекламні слогани тощо. Ці ознаки можуть вказувати на те, що контент є рекламою.

Перевіряйте інформацію та джерела. Перед тим, як брати на віру або поширювати інформацію, перевіряйте її джерело. Якщо ви бачите висловлювання про продукт або послугу у медіа, переконайтеся, що вони мають достатнє фактичне підґрунтя і не є лише рекламою «в масці».

Підтримуйте об’єктивність. Не дозволяйте рекламі впливати на ваші рішення. Робіть свої власні дослідження та приймайте рішення на основі об’єктивних фактів і вашого власного досвіду.

Якщо будете пам’ятати про ці поради – зможете застрахувати себе від небажаного впливу реклами!

Нагадуємо, що згідно ст. 9 Закону України «Про рекламу», прихована реклама забороняється. Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області як територіальний орган реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про рекламу. Якщо ви помітили рекламу, що заборонена Законом України «Про рекламу», просимо направляти письмові звернення з додаванням фотофіксації реклами до Головного управління в один із наступних способів: