Склівка смородинова трапляється повсюдно. Пошкоджує смородину, порічки, малину, аґрус. Шкодять гусениці, вгризаючись у пагони та харчуючись їх серцевиною. В результаті пошкоджені гілки припиняють зростання, в’януть і усихають. Імаго харчуються нектаром квітів та росою.

Невеликий чорний з синюватим відтінком метелик з прозорими вузькими крилами нагадує осу. На тонкому довгому черевці жовті поперечні смужки. На кінці черевця китички з чорних ворсинок. Зовнішній край переднього крила з бурувато-жовтими лусочками; розмах крил 23-23 мм. Задні крила прозорі, з сірою бахромою. Гусениці завдовжки 20-25 мм білі, голова і грудний щиток коричнево-бурі. Лялечка буро-жовта.

Зимують гусениці всередині пошкоджених ними гілок смородини. В травні, там же, вони заляльковуються, а наприкінці травня і в червні із лялечок розвиваються метелики, які виходять із середини пагонів через отвори, вигризені гусеницями, літають, живляться нектаром квітів і росою.

Літ смородинової склівки звичайно починається через 10-15 діб після закінчення цвітіння смородини. Самка відкладає 40-60 яєць, розміщуючи по одному на гілки і бруньки смородини. Через 9-15 діб відроджуються гусениці, які вгризаються в пагони і живляться їх серцевиною. Гусениці, які досягають до осені останнього віку, завершують розвиток за один рік, решта розвиваються за дворічним циклом, переживаючи дві зими.

Профілактика поширення смородинової склівки

  1. Своєчасно підживлюйте рослини, забезпечте їм гарний догляд, тому що, в першу чергу, шкідники пошкоджують ослаблені екземпляри.
  2. Розкладання поруч з посадками жовтих клейових пасток. Склівку привертає жовтий колір: потрапивши на липкий шар, метелики вже не можуть злетіти.
  3. Вирощування стійких сортів.
  4. Під час догляду за ягідниками слід уникати механічних пошкоджень кори пагонів.
  5. Перед цвітінням – вирізання і спалювання всіх заселених та ослаблених пагонів смородини.
  6. Економічний поріг шкодочинності – 3% пошкоджених пагонів на молодих посадках, 5% – на старих. У період відродження личинок застосовують інсектициди. Обприскують через 10-12 діб після закінчення цвітіння і вдруге після збирання врожаю.
  7. Синтетичні феромони та атрактанти використовуємо для залучення комах у пастки. Основна мета масового вилову – зловити якнайбільше цільових комах, щоб зменшити їх загальну чисельність. Шкідників заманюють у пастки, які розміщені у великій кількості на одиниці площі. Однак якщо на ділянці шкідник встиг поширитися, такі заходи перестають бути ефективними. При сильному зараженні посадок застосовують потужні біологічні та хімічні засоби.