Державний ринковий нагляд – діяльність органів ринкового нагляду з метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам. Відповідно до п. 5 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 року №303 органи ринкового нагляду здійснюють планові та позапланові перевірки характеристик побутових ламп неспрямованого випромінення.

Під час проведення перевірок встановлено, що основною причиною невідповідності продукції  є порушення п. 3 Додатку 2 Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 року №734, а саме відсутність інформації, яка повинна бути видимою на упаковці перед придбанням товару кінцевими споживачами:

  • про кількість циклів вмикання до передчасного виходу лампи з ладу;
  • про час розігрівання лампи до 60% повної світової віддачі;
  • про розміри лампи у міліметрах (довжина та діаметр).

За результатами проведених заходів державного ринкового нагляду Головне управління надає рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, тобто обмеження надання продукції на ринку до усунення невідповідності.

Звертаємо увагу на те, що відповідно до статей 23, 29, 30, 33 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» (далі – Закон) рішення про обмежувальні (корегувальні) заходи застосовуються щодо всього обсягу продукції певної марки (моделі, артикулу, модифікації) або її окремих партій чи серій. Водночас, суб’єкт господарювання має вжити протягом визначеного строку заходи щодо приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами. При цьому суб’єкти господарювання в ланцюгу постачання відповідної продукції зобов’язані співпрацювати між собою з метою приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами, а також вжити заходи щодо тимчасової заборони надання продукції на ринку до приведення продукції у відповідність до встановлених вимог.

Необхідність ефективної співпраці між суб’єктами господарювання в ланцюгу постачання продукції з метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам визначено як обов’язок з метою досягнення встановлених Законом цілей.

Разом з тим інформуємо, що на виконання вищезазначених рішень, відповідно до Порядку здійснення контролю стану виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 року №1017, суб’єкт господарювання зобов’язаний письмово повідомити за формою згідно з додатком до зазначеного Порядку орган державного ринкового нагляду про виконання наданих рішень.

За невиконання або неповне виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів статтею 44 Закону передбачено застосування адміністративно-господарських санкцій у вигляді штрафів. Одночасно матеріали перевірки передаються до правоохоронних органів для вжиття заходів відповідного реагування в межах повноважень з урахуванням воєнного стану.