З настанням теплих днів люди прямують на природу – в парки, до лісу, на дачі. На жаль, в цей час зростає активність кліщів, що може затьмарити радість відпочинку. Іксодові кліщі – переносники таких захворювань як-от хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт, лихоманка КУ, туляремія тощо.

Активність кліщів зростає в кінці квітня – на початку травня. Вони дуже люблять вологу і тепло, не переносять сонце і засуху. Улюблені місця – лісові стежки, насадження й узбіччя доріг, чагарники, травостій. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши з одягу на тіло. Кліщі можуть присмоктуватися на покриту волосяним покривом область голови, вуха, ліктьові і колінні суглоби, руки і ноги. Укус цих комах практично невідчутний. Неприємне відчуття виникає через кілька годин або діб після укусу: починається свербіж, подразнення, а нерідко і запалення шкіри. Розмір кліща, який насмоктався крові, зростає в кілька разів. Крім того вони можуть вчепитися за шерсть домашніх улюбленців під час прогулянки. Найчастіше чіпляються до вух, шиї та хвоста. Тому власникам тварин варто, в першу чергу, оглядати ці зони. Виявити їх легше під час купання тварини.

Щоб вберегтися від укусів кліща необхідно:

  • вирушаючи на природу, подбати про герметичний одяг, тобто надіти головний убір, затягнути рукави, заправити сорочку в штани, штани в шкарпетки;
  • використовувати відлякуючі засоби (репеленти);
  • через 1-2 години, перебуваючи в природному середовищі, робити огляд поверхні тіла, тому що кліщі присмоктуються не стрімко;
  • повернувшись додому, ретельно огляньте тварин, одяг та інші речі, принесені з місць відпочинку.

Кліщ, який насмоктався крові

Якщо вдалося вчасно помітити кліща, потрібно його видалити. Кліща видаляють, не торкаючись руками:

  • пінцетом вхопити якомога ближче до шкіри і, повільно похитуючи, витягнути;
  • накинути петлю з товстої нитки, затягнути і повільно видалити кліща;
  • використовуючи рукавички і целофанову обгортку (за відсутності пінцета і товстої нитки).

Якщо ж торкнулися кліща руками, ретельно вимийте їх з милом. Якщо вас вкусив кліщ, обовʼязково зверніться в медичний заклад по допомогу! Місце укусу обробляється йодом, спиртом, одеколоном або іншою дезінфікуючою речовиною.