Галузь бджільництва для України, зокрема Одеської області відіграє важливу роль, адже протягом багатьох років ми є експортерами цілющого меду. Його виробництво на Одещині, не дивлячись на воєнний стан, набирає обертів. Проте, аби підтримувати подальший розвиток галузі, необхідно мінімізувати або навіть взагалі не допускати випадків отруєння бджіл засобами захисту рослин (ЗЗР) – пестицидами та агрохімікатами, які сільгоспвиробники використовують під час обробітку посівів та насаджень протягом весняно-літнього періоду.

Питання щодо забезпечення виконання норм законодавства України у сфері заходів профілактики отруєння бджіл ЗЗР та дотримання чинного законодавства стосовно своєчасного повідомлення пасічників з боку аграріїв про застосування пестицидів і агрохімікатів стали темами виступу представників Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області у медіацентрі Одеської обласної військової адміністрації – Руслана Олійника, начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва і Юрія Бомчака, начальника відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки.

Серед низки інших питань – актуальна інформація щодо отримання ветеринарно-санітарних паспортів пасіки та застереження сільгоспвиробникам про те, що до роботи з пестицидами мають допускатися лише особи, які пройшли відповідне навчання (з безпечного поводження з пестицидами) та мають відповідне посвідчення (про право роботи з пестицидами).

Відео брифінгу