Купівля дитячого взуття – справжнє випробування для батьків. Щоб малюкові було максимально комфортно, слід дотримуватися кількох простих порад. З ними вибір стане очевидним. Розглянемо показники, які характеризують якість та безпечність дитячого взуття.

Гігієнічні вимоги до взуття полягають у захисті ніг дитини від ударів, холоду і промокання. Взуття не повинно сприяти перегріванню і сильному потінню ніг, обмежувати свободу руху. Вузьке взуття є причиною деформації стопи, погіршення кровообігу, підсилення пітливості ніг, розвитку плоскостопості. Взуття повинно бути м’яким, легким, відповідати погоді і умовам використання.

Для гарного розвитку м’язові-судинного апарату ніг взуття не повинне стискувати рух стопи та особливо пальців. Це є головною умовою виготовлення дитячого взуття. Взуття повинно повторювати форму стопи з широким носом, піднятим нагору.

При виборі взуття необхідно враховувати невеликий простір між кінцями пальців ноги і носком взуття (до 1 см).

Не рекомендовано для дітей взуття з відкритим задником (літне взуття), але на жаль, воно зустрічається в продажу. Доведено, що для правильного формування стопи, в зв’язку з великим навантаженням на п’ятку при ходьбі і стоянні, задник має забезпечити її стабільність.

Кращою висотою каблука для дітей віком від 3 до 7 років визначають 5-10 мм, для дітей шкільного віку – до 20-25 мм. Носіння взуття з більш високим каблуком шкідливе для здоров’я, тому що веде до переміщення навантаження на пальці стопи і до більш швидкого стомлення. Крім того, це сприяє зміщенню внутрішні органів та зміні форми тазу. 

Різні сезонні умови вимагають носіння спеціального взуття. Для зимового взуття краще використовувати шкіряні або сукняні матеріали. Літом слід носити відкриті туфлі. Однак, для починаючих ходити малюків черевики вважаються кращим взуттям, вони добре фіксуються на ногах та запобігають швидкому стомленню.

Безпечність взуття багато в чому залежить від матеріалу, з якого воно виготовлене. Для верху взуття літнього та осінньо-зимового асортименту для дітей  віком до 7 років можуть бути використані штучні та синтетичні матеріали за умови застосування внутрішньої підкладки з натуральних матеріалів. Для верху взуття матеріал повинен бути м’яким, еластичним, а для підошви – гнучким. Однак, при виборі дитячого взуття треба віддати перевагу натуральним матеріалам: шкірі, хутру, вовняному сукну, фетру. Матеріали для внутрішніх деталей дитячого взуття не повинні сприяти накопиченню і розвитку мікрофлори.

Крім того, сировина, яка використовуються при виробництві взуття не повинна виділяти шкідливих речовин, адже більшість з них є токсичними і чинять на дитячий організм шкідливий вплив (погане самопочуття, стомлюваність, подразнення очей, носа, нудоту, головну біль) визивають алергію, інтоксикацію.

Пам’ятайте, що правильне взуття – важливий аспект здорового розвитку дитини! Вибирайте його з великою уважністю, враховуючи всі вимоги до безпечності!