Спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Подільського районного управління Головного управління в Одеській області проводиться активна санітарно-освітня робота серед молоді Подільського району щодо шкідливих наслідків тютюнопаління. Проведено навчання з учнями загальноосвітніх закладів з обговоренням та впровадженням звичок, спрямованих на попередження та зменшення куріння тютюнових виробів чи інших способів їх вживання.

Тютюнопаління – шкідлива звичка, яка полягає у вдиханні диму тліючого тютюну. Це одна з форм токсикоманії. Нікотин є наркотиком, саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних отрут. Вона чинить негативний вплив на здоров’я курців і оточуючих осіб. Нікотин, що міститься в тютюновому димі, практично миттєво потрапляє в кровотік через альвеоли легень. Крім нікотину, в тютюновому димі міститься велика кількість продуктів згоряння тютюнового листя і речовин, які використовуються при технологічній обробці.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають 5,4 млн осіб – більш ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або від СНІДу. Тобто одна з десяти смертей спричинена саме вживанням тютюнових виробів. Із кожних 100-а курців 53-и намагаються кинути палити, але лише 13-м це вдається. Викурювання пачки сигарет на день рівноцінно щорічному випиванню кавової чашки нікотину.

Для людини смертельна доза нікотину складає від 50 до 100 мг, або 2-3 краплі – саме така доза і надходить у кров після викурювання 20-25 цигарок. Курець не гине тому, що така доза вводиться поступово, не в один прийом, але протягом 30 років він викурює приблизно 20 тис. цигарок, поглинаючи в середньому 800 г нікотину, кожна частка якого завдає невиправної шкоди здоров’ю.

Безпечного куріння не існує. Куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції нижніх дихальних шляхів. Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена ним. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин.

В організмі людини немає жодного органу або системи, на які б шкідливо не впливав тютюновий дим і його складові частини.

Більшість людей, які вживають тютюн, розпочали куріння в підлітковому віці. Починається з бажання виглядати дорослим, не бути «білою вороною» серед друзів, що палять, потім звичка укорінюється Це спричиняє швидше формування нікотинової залежності та ускладнює відмову від куріння у старшому віці.

Попри Закон про заборону реклами сигарет, продажу сигарет неповнолітнім, а також куріння у громадських місцях чи закладах громадського харчування, ця проблема досі є актуальною для нашого суспільства.

В Україні 30% опитаних підлітків пробували коли-небудь курити. Загалом 16% студентів та учнів повідомили, що палять; 7% учнівської молоді перейшли від спроб до звички палити кожен день, серед яких 46,2% є студентами професійно-технічних навчальних закладів.