У період з 23 по 25 квітня 2024 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області пройшли онлайн-навчання з питань губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (далі – ГЕ ВРХ). Його проводили науковці Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Під час навчань розглянуто низку питань, зокрема епізоотичний нагляд, звітування в контексті виконання програми визначення статусу України як країни з контрольованим ризиком щодо ГЕ ВРХ. Роз’яснено вимоги міжнародного законодавства.

Окрема увага приділена інтерпретації результатів лабораторних досліджень на ГЕ ВРХ. Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області планує провести аналогічні навчання з відповідними фахівцями на території області.

Довідково

ГЕ ВРХ належить до пріонних інфекцій і характеризується тривалим інкубаційним періодом, повільним перебігом, ознаками ураження центральної нервової системи, дифузною дистрофічною енцефалопатією. Клінічні ознаки хвороби реєструють здебільшого у тварин у віці 4-5 років і дуже рідко у молодих тварин (старше 20-місячного віку). Частіше хвороба трапляється у корів молочного на­пряму продуктивності й рідше – у м’ясних порід. Хвороба завжди закінчується летально. Перші випадки ГЕ ВРХ встановлено у Великій Британії в 1985 році.

В Україні ГЕ ВРХ не реєструється. Тим не менш, відповідно до Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних заразних хвороб тварин, в Одеській області щорічно проводяться моніторингові дослідження на ГЕ ВРХ.