Війна спровокувала підвищення рівня стресу серед українців. А це призводить до ризикованої поведінки, зокрема збільшення споживання тютюну. В контексті цього доречно нагадати про ризики пасивного куріння та вдихання вторинних аерозолів.

Згідно з даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія щороку вбиває понад 1 млн людей у світі та близько 13 тис. українців, які не є курцями та помирають через хвороби, спричинені вторинним тютюновим димом.

Доведено, що безпечного куріння не існує. Це – аксіома. А переважна більшість пасивних курців змушені дихати тютюновим димом та вторинними аерозолями проти своєї волі. Як у такому випадку захистити себе та своїх рідних від небезпечних сполук, які курці випускають у повітря?

Неможливо відчути на запах та побачити 85% тютюнового диму. Навіть якщо провітрити накурене приміщення, то небезпечні сполуки нікуди не зникають –  вони осідають на меблях і стінах і все ще мають токсичний вплив на здоровʼя людей. А вдихання вторинного тютюнового диму є особливо небезпечним для дітей і може спричинити астму, бронхіт, пневмонію чи хвороби серця.

Сучасним викликом є куріння е-сигарет і кальянів. Вони, подібно до сигарет, генерують бічні, або вторинні аерозолі – тобто те, що курець видихає в навколишнє середовище. Вторинний аерозоль містить ацетальдегіди та формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин та важкі метали, які мають токсичний вплив на здоровʼя людини. До того ж нікелю і хрому в такому аерозолі більше, ніж у димі від звичайних сигарет.

Активне та широке використання електронних сигарет, які з 2003 року з’явились на ринку, набуло популярності в нашій країні протягом останніх 5 років. Електронні сигарети позиціонувались як менш шкідливі порівняно з палінням  традиційного тютюну, але 23 серпня 2019 року в США була зареєстрована перша смерть, пов’язана з вейпінгом. Тож усім важливо розуміти потенційну небезпеку електронних цигарок.

Вейпінг – це процес вдихання та видихання аерозолю, який часто називають парою, що виробляється електронною сигаретою чи подібним пристроєм. Пар зазвичай містить нікотин, ароматизатори та інші хімічні речовини.

Вдихання і видихання пари від вейпу нагадує процес куріння звичайної сигарети, тому часто сприймається як альтернативний варіант. Різниця в тому, що тютюнові вироби виробляють дим із різким запахом, а вейп – пару, схожу на водяну, але з домішкою ароматизаторів та токсичних речовин.

Одноразові електронні сигарети – це невеликі пристрої, які містять батарею, нагрівальний елемент і картридж, наповнений рідким нікотином. Коли користувач вдихає, рідина нагрівається і перетворюється на пару, яка потрапляє в легені.

За даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS), 18,4% підлітків в Україні є актуальними споживачами електронних сигарет. Однак паління може завдати шкоди здоров’ю підлітків різними способами. Одним із найбільш значних є вплив на розвиток мозку. Нікотин в електронних сигаретах може перешкоджати розвитку мозку, впливаючи на навчання, пам’ять і увагу.

Вдихання хімікатів та інших шкідливих речовин може пошкодити легені та дихальні шляхи, що призведе до респіраторних захворювань, як-от бронхіт і астма. Крім того, вейпінг може спричинити пошкодження легень і такі проблеми з диханням, як хрипи, кашель і задишка.

Нікотин може підвищувати артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, створюючи навантаження на серцево-судинну систему. Не виключені також проблеми зі здоров’ям порожнини рота (неприємний запах з рота, захворювання ясен і втрата зубів). Хімічні речовини в тютюні та електронних сигаретах можуть пошкодити ясна та зуби, що призведе до запалення, інфекції та гниття.

Рідкий нікотин, який використовується в електронних пристроях, викликає сильну залежність і може призвести до отруєння нікотином, особливо у маленьких дітей. Нагрівальний елемент у цих пристроях також може виробляти шкідливі хімічні речовини (формальдегід), які можуть спричинити рак та інші проблеми зі здоров’ям. Варто зазначити, що вейпінг пов’язують із підвищеним ризиком розвитку певних типів раку, включаючи рак легень, горла та ротової порожнини.

Варто пам’ятати, що вейпінг не є безпечною альтернативою курінню. Давайте приймемо зважене рішення стосовно відмови від тютюнопаління, щоб уникнути залежності та інших проблем зі здоров’ям.