Спостерігається заселення та пошкодження посівів соняшнику та кукурудзи піщаним мідляком, південним сірим довгоносиком, коваликами (чорний, блискучий, посівний), по краю поля – жуком кравчиком (кравчик-головач), з ґрунту рослини підгризають личинки чорнишів і коваликів (дротяники та несправжні дротяники), гусениці підгризаючих совок (озима та дика).

Піщаний мідляк. Найбільшої шкоди жуки завдають на початкових етапах розвитку культури, пошкоджуючи сходи: гризуть насіння, об’їдають молоді листочки, обгризають стебельця. Шкодочинність може різко зростати в роки з теплою посушливою погодою.

Жуки довгоносиків живляться надземною масою пошкоджуваних культур (кукурудза, соняшник, озима пшениця, ярi зерновi, зернобобовi, цукровий буряк). Личинки живляться корiнцями кукурудзи та бурякiв.

Жуки кравчики «стрижуть» сходи та листки соняшнику. Поселяються на узбіччях доріг, на необроблених ділянках з ущільненим ґрунтом, степових схилах, залізничних насипах, у ярах, сухих балках. Активні в теплі сонячні дні.

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) південного сірого довгоносика, піщаного мідляка в фазу сходів – дві пари листків становить 2-3 екз. / 1 кв. м, дротяників та несправжніх дротяників перед посівом – 3-5 екз. / 1 кв. м. При перевищенні ЕПШ доцільно провести крайові обробки посівів або знищити  шкідників у вогнищах (скупченнях) інсектицидами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ та лише дозволеними препаратами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медогляд, навчання та мають Посвідчення на право роботи з пестицидами. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись Державних санітарних правил та норм ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001.