Дерев’яний пакувальний матеріал широко використовуються у міжнародній торгівлі (під час перевезення вантажу різного походження). Такий матеріал може переносити й поширювати небезпечні карантинні організми, які при акліматизації можуть завдати великої шкоди народному господарству України. Через це до дерев’яного пакувального матеріалу застосовуються міжнародні фітосанітарні заходи.

Дерев’яні пакувальні матеріали є об’єктом фітосанітарного контролю та повинні відповідати вимогам Міжнародного стандарту із фітосанітарних заходів №15 «Керівні принципи регулювання дерев’яного пакувального матеріалу, що використовується в міжнародній торгівлі» (МСФЗ-15) та наказу Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 №731 «Про затвердження Фітосанітарних правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва дерев’яного пакувального матеріалу».

Відповідно до фітосанітарних заходів та правил ввезення з-за кордону, перевезення в межах України та експорт дерев’яного пакувального матеріалу,  зокрема як супровідного матеріалу для будь-яких вантажів, здійснюються за умови його окорування, термічної обробки або знезараження, про що свідчить наявність маркування (у вигляді штампа) на ньому з двох протилежних боків.

Маркування повинне мати прямокутну або квадратну форму і розташовуватися в межах обмежувальної лінії з вертикальною лінією, що відокремлює символ від компонентів коду. Маркування повинно легко прочитуватися та бути нанесене фарбою чи шляхом випалювання, що не змивається і не переноситься на інші предмети, а також не наноситися «від руки».

Державними фітосанітарними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області постійно здійснюється фітосанітарний контроль до супровідного дерев’яного пакувального матеріалу для товарів, що належать до об’єктів регулювання, зокрема при імпорті об’єктів регулювання.

Порушення фітосанітарних правил та заходів при виготовленні, використанні та обігу дерев’яного пакувальної тари призводить до виникнення різноманітних бар’єрів при експорті продукції вітчизняного походження (надходження нотифікаційних повідомлень з країни-імпорту) та можливість проникнення небезпечних видів карантинних шкідників, хвороб, нематод при імпорті, які ще невідомі для України і які можуть завдати великої шкоди для лісових насаджень.

Тому звертаємо увагу суб’єктів господарської діяльності, які при обігу продукції використовують дерев’яний пакувальний матеріал, дотримуватися усіх фітосанітарних вимог, правил, щоб уберегтися від невиправданих бар’єрів  у міжнародній торгівлі та унеможливити ймовірність занесення карантинних організмів на територію України.