Подарунковий сертифікат – це святковий і приємніший варіант подарунка, ніж просто «гроші в конверті», завдяки якому отримувач може самостійно обрати бажаний товар чи послугу. Розглянемо питання, відповіді на які мають знати споживачі, аби захистити свої права під час отримання та використання подарункових сертифікатів.

На практиці під подарунковим сертифікатом розуміють документ, що засвідчує право його держателя придбати в особи, яка випустила сертифікат, товари, роботи або послуги на суму, що дорівнює номінальній вартості цього сертифікату. Тобто в простому розумінні необхідно усвідомити, що подарунковий сертифікат – це не товар, а документ, який підтверджує Ваше право вимоги.

Подарунковий сертифікат зазвичай є бланком довільної форми або пластиковою карткою, в якій вказують такі реквізити, як-от серійний номер, ключ, скетч-панель (у пластикової картки), номінал, код погашення, статус, термін дії.

Як все це відбувається на практиці?

Будь-яка особа придбаває у продавця чи виконавця подарунковий сертифікат певного номіналу (зазвичай у формі пластикової картки). Згодом вона дарує сертифікат іншій особі. Остання в межах строку дії сертифіката обмінює його на товар або послугу. Саме сертифікат буде слугувати доказом того, що Ви можете вимагати від продавця (виконавця) надати Вам товар чи послугу.

На що слід звернути увагу під час придбання сертифікату?

Першочергово, Вам потрібно визначитись щодо типу сертифікату, який Ви бажаєте придбати:

  • універсальний (який можливо застосовувати, за вибором власника сертифікату, в тому чи іншому закладі);
  • спеціалізований (яким можливо скористатись в чітко визначеному місці);
  • номінальний (тобто, який містить певну суму коштів, в межах якої можна самостійно обрати товари чи послуги);
  • чітко визначений (коли власник картки не може обрати бажаний товар чи послугу самостійно, приміром, сертифікат на процедуру СПА).

Дещо меншою популярністю користуються знижкові сертифікати (власнику надаватиметься знижка на певний товар чи послугу).

Поцікавтесь щодо правил використання сертифікатів!

Цю інформацію Вам повинні надати ще до купівлі сертифікату! Загальних правил використання подарункових карток не існує, тому вони від закладу до закладу можуть бути неоднаковими. Детально ознайомтесь з ними і не забувайте  ознайомити наступного власника картки. Як правило, вся необхідна інформація описана або на самому сертифікаті або на окремій листівці, що додається до картки.

Особливо зверніть увагу на строк дії сертифікату. Він повинен чітко бути вказаний або у формі кінцевої дати дії, або ж терміном у місяцях, роках тощо. Якщо термін зазначено у місяцях або роках, Вам необхідно потурбуватись щодо отримання розрахункового документа від суб’єкта господарювання. Він зафіксує дату купівлі сертифікату та надасть змогу коректно визначити дату завершення дії картки. Розрахунки під час використання подарункових сертифікатів.

Деколи буває достатньо складно підібрати товари чи послуги, які б відповідали повній сумі сертифіката. Якщо сума товарів (послуг) перевищує номінальний розмір сертифіката, Вам слід доплатити різницю.

Цілком закономірно, що у Вас виникне запитання – як діяти, якщо сума товарів (послуг) менша за номінальну вартість подарункової картки?

Часто нам трапляється в умовах використання сертифікатів пункт, відповідно до якого «якщо вартість покупки менше, ніж номінал подарункового сертифіката, різниця не повертається». Подібна умова цілком відповідає ч. 1 ст. 598 Цивільного кодексу України, згідно з якою «зобов’язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом». Тому рекомендуємо детально ознайомитись із правилами використання сертифікатів до моменту їх придбання!

Чи можливий обмін (повернення) подарункової карти?

В більшості випадків, сертифікат не може обмінюватись на грошовий еквівалент та не підлягає поверненню, в т. ч. якщо закінчився термін його дії і він не був використаний власником.

Щоб чітко розуміти можливість обміну (повернення) подарункової картки, необхідно детально ознайомитись із умовами її використання!

Отже, придбання подарункових сертифікатів може стати вигідним варіантом, якщо споживач дотримується певних правил та знає свої права. Необхідно бути уважним при придбанні сертифікату та детально читати умови його використання, щоб уникнути шахрайства та інших неприємностей. Намагайтеся бути обізнаними та не бійтесь ставити запитання продавцю перед придбанням сертифікату. Тільки таким чином Ви зможете захистити свої права та отримати максимальну користь від придбання подарункової картки.