Всесвітній день безпеки харчових продуктів проводиться під егідою Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО) та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з метою привернення уваги до проблеми безпеки харчових продуктів та стимулювання дій, спрямованих на попередження, виявлення та управління ризиками харчового походження, які сприятимуть зміцненню продовольчої безпеки, охорони здоров’я населення, економічному процвітанню, розвитку сільського господарства, забезпеченню доступу до ринків.

Щороку внаслідок вживання їжі, що містить патогенні мікроорганізми, токсини або хімікати, захворює понад 600 млн осіб і помирає близько 420 тис. осіб. Більшу частину цих випадків хвороби і смерті можна запобігти, приділяючи пріоритетну увагу безпеці харчових продуктів на всіх етапах продовольчого ланцюга – від виробників до споживачів, чи, як кажуть в Україні, – від лану до столу.

«Безпека харчових продуктів: підготуватися до несподіванок» – тема цьогорічного Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів, яка обрана з нагоди 20-ї річниці заснування Міжнародної мережі органів з безпеки харчових продуктів ФАО і ВООЗ. У цей день фахівці цих поважних міжнародних організацій по всьому світові через медіа та громадські заходи нагадають, що безпека продуктів харчування є предметом колективної відповідальності, і кожен – від виробників до споживачів – повинен зробити свій внесок в її забезпечення. Тільки так можна гарантувати, що їжа на вашій тарілці буде безпечною.

Проте, навіть якщо кожен із нас на своєму рівні робить усе, що від нього залежить, іноді виникають виняткові обставини, за яких безпека харчових продуктів опиняється під загрозою через непередбачувані події. Але навіть тоді ми можемо вжити заходів, щоб уникнути хвороби. Інциденти, пов’язані з безпекою харчових продуктів, за своєю серйозністю варіюються від незначних подій до великих міжнародних криз: це може бути відключення електрики у будинку, харчове отруєння в місцевому ресторані, добровільне відкликання партії заражених продуктів виробником, спалах інфекції, спричинений імпортованими продуктами, або стихійне лихо.

Джерела небезпеки харчового походження не знають державних кордонів, тому в умовах зростаючої глобалізації продовольчих ринків ризики, що пов’язані з небезпечними продуктами харчування, можуть швидко перерости з локальної проблеми в надзвичайну ситуацію міжнародного масштабу.

На території Одеської області відомчий контроль в сфері забезпечення безпеки продуктів харчування тваринного і рослинного походження здійснюється Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області. Його спеціалісти контролюють не тільки здоров’я сільськогосподарських та непродуктивних тварин, а й виробників кормів, підприємства з переробки молока, м’яса, ринки та торгові мережі, де реалізується готова продукція. У зоні відповідальності весь харчовий ланцюг, починаючи з того, що потрапляє у раціон худоби, закінчуючи продукцією, яку споживає населення.

Моніторинг безпечності харчових продуктів у Головному управлінні поставлено на чільне місце. Наші фахівці терміново реагують на повідомлення європейської системи швидкого оповіщення (RASFF) стосовно виявлення небезпечних и непридатних харчових продуктів та кормів, проводять роз’яснювальну роботу серед населення і виробників продукції, через медіа своєчасно попереджають про можливу небезпеку тієї чи іншої продукції.

Під пильним контролем якість продукції та дотримання правил її переробки та зберігання на регіональних підприємствах. Завдяки щоденній роботі, знанням та досвіду спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області підтримується стабільний розвиток агропромислового комплексу Одещини.