Через високі температури (+25 °С і вище), які спостерігаються на півдні України в III декаді травня – I декаді червня відмічається заселення рослин соняшнику павутинним кліщем. Інтенсивному розвитку та поширенню цього шкідника сприяють погодні умови, а саме висока температура повітря і низька відносна вологість повітря. Оптимальною для розвитку кліща температурою є +29… +31 °С, а вологість повітря – 35-55%. З підвищенням температури інтенсивність яйцекладки зростає. Протягом вегетаційного періоду кліщ може дати до 10-12 поколінь.

Слід відзначити, що донедавна павутинні кліщі майже не шкодили соняшнику. Будучи поліфагами, вони віддавали перевагу сої, овочевим та плодовим культурам, але зміна клімату призвела до поширення нових, нетипових для України видів, що несуть серйозну загрозу рослинництву. Тому цього шкідника все частіше зустрічають й на полях соняшнику та кукурудзи. Зважаючи на червневу спекотну погоду, швидкість та інтенсивність розмноження кліщів істотно збільшиться, зросте й активність рухомих стадій та їх шкодочинність.

Кліщі заселяють переважно нижній бік листків, де живуть у павутині. Живляться соком рослин, проколюючи епідерміс листка, на якому з’являються спочатку світло-зелені плями, які згодом зливаються й утворюють знебарвлені ділянки (мармуровість). При цьому збільшується випаровування води, відбувається втрата хлорофілу та порушення функцій листкового апарату. Рослини відстають у рості, листки передчасно засихають та опадають, гинуть стебла. Рослини можуть передчасно закінчувати вегетацію. Це може значно знизити врожай, особливо на фізіологічно ослаблених посухою посівах.

Для ефективного захисту посівів соняшнику необхідний моніторинг павутинного кліща та у разі виявлення шкідника у фазах 2-6 листків провести обробку акарицидом при виявленні пошкоджень більш ніж на 10% рослин. Акарициди на відміну від інсектицидів контролюють яйця, личинки та німфи (за рахунок чого захисний період складає понад 30 днів), вони стійкі до високих температур та сонячного випромінювання.

Павутинний кліщ є дуже складним об’єктом для контролю, в першу чергу це пов’язано з його біологічними особливостями. Ураження кліщами іноді помилково сприймають пошкодження рослин, що викликане посухою або деякими захворюваннями. Для виявлення шкідника рекомендуємо використовувати лупу чи мікроскоп. Кліщів можна змести на білий папір, а потім уважно подивитися, чи вони рухаються.

З метою запобігання поширення шкідника та можливих втрат врожаю рекомендовано обробити посіви при появі рухомих стадій (імаго, личинок, німф) шкідника акарицидом, наприклад Миральд (0,7-1,15 л / 1 га). Він має «нокаут»-ефект для рухомих стадій розвитку кліща та проявляє високу овіцидну дію. Сінтак діє миттєво та здатен забезпечити повну загибель дорослих кліщів уже впродовж 24-48 годин після застосування. Він знищує кліщів на всіх стадіях розвитку (яйце-личинка-німфа-імаго). Безперечною перевагою препарату є тривалість захисної дії – до 50 днів з моменту обприскування.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні економічного порогу шкодочинності (ЕПШ), суворо дотримуватися санітарних правил, регламентів застосування препаратів, правил і заходів з охорони праці та використовувати препарати лише відповідно до «Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медогляд, навчання та мають Посвідчення на право роботи з пестицидами.