В час, коли діють аварійні чи планові відключення світла, рекомендуємо переглянути меню та раціон, максимально виключивши швидкопсувні продукти. Купуйте швидкопсувні продукти у кількості, яку можна одразу приготувати та вжити. Бажано готувати страви з розрахунку на один прийом їжі, щоб не зберігати їх тривалий час. Самі страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Середньостатистичний холодильник зберігає холод за відключення електроенергії на 4 години, мінусова температура зберігається 48 годин у повній морозилці, 24 години –  у напівпорожній. Для подовження часу зберігання холоду використовуйте в морозилці холодові елементи, або пластикову пляшку з водою. За відсутності світла необхідно якомога менше відкривати дверцята холодильника, попередньо склавши перелік продуктів, які збираєтесь дістати. Так можна запобігти потраплянню теплого повітря до нього.

Якщо у вас є можливість підготуватися заздалегідь, заморозьте продукти і обкладіть їх пляшками з попередньо замороженою водою або холодовими елементами. Так їжа не розморозиться і не зіпсується дуже довго.

Супи, борщі та гарніри важко зберігати без холоду, адже вони швидко псуються при кімнатній температурі. Намагайтесь з’їсти їх протягом одного дня.

Курячі яйця можуть зберігатися за кімнатної температури до тижня.

М’ясо та м’ясні вироби важко зберігати без холоду, їх варто готувати на 1 прийом їжі.

Швидкопсувні фрукти також рекомендуємо споживати протягом доби.

Деяким продуктам не потрібен холодильник чи особливі умови. Наприклад, вермішель, крупи, консерви, сушене та в’ялене м’ясо, хлібобулочні вироби, солодощі (печиво, цукерки, шоколад, мед, вафлі, батончики, згущене молоко), дитяче харчування.

Альтернативою холодильника є:

Термосумка – це термостійкий контейнер із холодовими елементами, які потрібно зберігати у морозилці, щоб потім покласти у сумку разом із продуктами. Річ дуже зручна як для виїзду на природу, так і для тривалого зберігання важливих продуктів.

Погріб/підвал – цей спосіб використовували ще наші пращури, які знали, що «кімнати» під землею прогріваються дуже повільно. Погребів дуже багато у приватному секторі, але у місті, на жаль, їх знайти важко.

Криниця працює, як і погріб. Помістіть продукти у відро та опустіть униз. Відро має бути на 2⁄3 у воді, продукти герметично упаковані, щоб захистити їх від води.

Основні правила запобігання кишкових інфекцій та харчових отруєнь:

  1. Купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, умови зберігання, дату виготовлення та кінцевий термін придатності.
  2. Не споживайте харчові продукти, якщо сумніваєтесь в їх якості.
  3. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою.
  4. Перед приготуванням їжі, перед її вживанням та після відвідування туалету треба ретельно мити руки з милом.
  5. Для пиття та приготування їжі використовуйте питну води з джерел централізованого водопостачання або фасовану бутильовану воду.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання чи харчового отруєння необхідно терміново звернутись за медичною допомогою. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!