Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає, що захворювання на ботулізм є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
Найчастіше причиною ботулізму стають:
- зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше – з овочів;
- консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені;
- в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.
Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.
Для профілактики ботулізму рекомендуємо суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- використовувати під час консервування тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування, продукти;
- перед консервуванням сировину, особливо гриби, необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
- чистити рибу одразу після вилову, обов’язково видаляючи з неї кишки;
- дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- зберігати домашні консерви в холодильнику або іншому прохолодному місці не більше року;
- при найменшій підозрі не вживати консерви зі здутих (бомбажних) банок;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, тому що технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно стерилізувати консерви при температурі +115… +120 °С – не менше 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
- перед вживанням м’ясних та рибних консервів, піддавати їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури +80 °С руйнується через 5-25 хв., в залежності від продукту, а за температури +100 °С – у перші хвилини.
Негайно звертайтеся до лікаря при найменшій підозрі на ботулізм:
- порушення зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- тихий, гугнявий голос;
- підвищена стомлюваність;
- м’язова слабкість чи запаморочення.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!