Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області попереджає, що захворювання на ботулізм є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.

Найчастіше причиною ботулізму стають:

  • зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше – з овочів;
  • консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені;
  • в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.

Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

Для профілактики ботулізму рекомендуємо суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • використовувати під час консервування тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування, продукти;
  • перед консервуванням сировину, особливо гриби, необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
  • чистити рибу одразу після вилову, обов’язково видаляючи з неї кишки;
  • дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • зберігати домашні консерви в холодильнику або іншому прохолодному місці не більше року;
  • при найменшій підозрі не вживати консерви зі здутих (бомбажних) банок;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, тому що технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно стерилізувати консерви при температурі +115… +120 °С – не менше 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • перед вживанням м’ясних та рибних консервів, піддавати їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури +80 °С руйнується через 5-25 хв., в залежності від продукту, а за температури +100 °С – у перші хвилини.

Негайно звертайтеся до лікаря при найменшій підозрі на ботулізм:

  • порушення зору;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • тихий, гугнявий голос;
  • підвищена стомлюваність;
  • м’язова слабкість чи запаморочення.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!