Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує на необхідності боротьби з амброзією полинолистою, адже початок її кількамісячного цвітіння не за горами – за тиждень-два. Фітосанітарні інспектори проводять моніторингові обстеження на предмет виявлення карантинного бур’яну, паралельно залучаючи до цього відповідальних осіб та проводячи роз’яснювальну роботу, аби знову нагадати про необхідність постійного проведення агротехнічних, хімічних та механічних заходів боротьби з амброзією полинолистою.

Амброзія заслуговує на увагу як з боку державних служб, органів виконавчої влади, комунальних підприємств, установ та організацій всіх форм власності, на яких покладено контроль за її поширенням, так і з боку населення – власників домоволодінь і жителів багатоповерхових будинків.

Акцентуємо на важливості здійснення заходів з локалізації та ліквідації  амброзії, тому що вона шкодить не тільки сільськогосподарським культурам, сильно висушуючи ґрунт у культурних посівах, спричиняючи пригнічення висіяних рослин, а й здоров’ю людей, викликаючи алергічні захворювання. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа і очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння у горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла.

В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми і хронічних астматичних бронхітів. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Свою видову назву «полинолиста» амброзія отримала через те, що трохи схожа своїм листям на полин звичайний. Тому люди часто плутають ці рослини. Шкодочинність амброзії дуже велика. Амброзії не страшна засуха: глибина проникнення її кореня у ґрунт – чотири метри, тому навіть спека і засуха, на відміну від корисних культурних рослин, її не лякає. Вона надзвичайно плодовита, кожен кущ амброзії дає за сезон від 30 до 150 тисяч насінин. Навіть якщо зрізати і залишити на місці квітучу рослину, її недозріле насіння здатне прорости. Схожість насіння зберігається протягом 40 років. В неї розвинута вегетативна маса та коренева система. Рослина амброзії добре відростає навіть після багаторазового скошування і при цьому може утворювати від 5 до 15 стеблин в залежності від висоти скошування.

Зауважуємо, що основний спосіб боротьби з амброзією – механічне знищення. Необхідно кілька разів протягом літа скошувати карантинний бур’ян, щоб рослина не встигала зацвісти, або виривати з корінням та знищувати шляхом спалювання у спеціально визначених місцях.