З метою реалізації державної політики у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та ветеринарної медицини за I півріччя 2024 року спеціалістами Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області здійснено 408 позапланових заходів державного контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів та 13 заходів державного контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері ветеринарної медицини.

За результатами 48 заходів державного нагляду (контролю) виявлено порушення вимог законодавства та видано приписи щодо усунення порушень. З них вимоги 15 приписів станом на кінець I півріччя 2024 року було виконано.

За порушення вимог законодавства про харчові продукти накладено 21 штраф на загальну суму 1 267 580 грн.

Недопущені до обігу 129 236 кг харчових продуктів, в яких за результатами лабораторних досліджень виявлено невідповідності.

З метою виконання Планів державного моніторингу відібрано 62 зразки для дослідження на залишки ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження;  рибних продуктів – 19 зразків; кормів – 21 зразок та направлено на дослідження до Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Завдяки наполегливій щоденній роботі фахівців державних установ ветеринарної медицини Одеської області забезпечено епізоотичне благополуччя з особливо небезпечних інфекційних хвороб тварин (птиці).

Протягом I півріччя 2024 року здійснено:

  • 183 тис. щеплень домашніх та сільськогосподарських тварин проти сказу;
  • 247 тис. щеплень сільськогосподарських тварин проти сибірки;
  • 80 тис. щеплень свиней проти класичної чуми свиней;
  • 2,6 млн щеплень птахів проти хвороби Ньюкасла;
  • 2,8 тис. досліджень птиці на грип;
  • 0,5 тис. досліджень на африканську чуму свиней;
  • 0,4 тис. досліджень на сибірку.

Особлива увага в Одеській області приділяється моніторингу епізоотичного стану щодо грипу птиці, сибірки, губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби, заразних хвороб бджіл.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області продовжує і надалі забезпечувати здійснення всіх необхідних діагностично-профілактичних та лікувальних заходів для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території Одеської області.