Одним з актуальних питань у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення влітку є попередження виникнення та поширення вірусного гепатиту А. Вірусні гепатити посідають 7 місце серед основних причин глобальної смертності (ВООЗ, 2013). Щороку рівень смертності через гепатити зростає. За даними ВООЗ, вірусний гепатит став причиною смерті 1,34 млн людей.

Вірусний гепатит А – інфекційне захворювання печінки. Ним може захворіти кожна людина. Вірус виділяється з фекаліями хворих на гепатит А та передається від людини до людини після контакту з хворим через забрудненні предмети побуту та брудні руки, через недотримання правил особистої гігієни, через воду та харчові продукти. Гепатит А ще називають «хворобою брудних рук».

Ризик захворіти особливо зростає влітку, особливо в умовах обмеженого доступу до безпечної питної води, відсутність умов щодо дотримання правил особистої гігієни. Якість та безпечність води питної є основою епідемічної безпеки населення. Військові дії, руйнування водопровідних та водоочисних споруд є суттєвими факторами ризику виникнення спалахів вірусного гепатиту А.

Основні симптоми захворювання на вірусний гепатит А:

  • Підвищення температури тіла.
  • Загальна слабість, зниження апетиту, нудота, іноді – блювота.
  • Біль або відчуття важкості у правому підребер’ї та надчеревній ділянці.
  • На пізніх стадіях – зміна кольору сечі і калу (сеча стає темного відтінку, кал – безбарвним), також може спостерігатися свербіння шкіри, діарея, жовтяниця.

Профілактика:

  1. Дотримуватись правил особистої гігієни.
  2. Вживати термічно оброблену їжу.
  3. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  4. Перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету та громадських місць обов’язково ретельно мити руки з милом.
  5. Використовувати для пиття і приготування їжі воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання та за жодних умов не використовувати воду з незнайомих джерел водопостачання.
  6. На відпочинку для пиття та приготування їжі бажано мати з собою запас питної води.
  7. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обробити кип’ятком.
  8. Бажано використовувати індивідуальний або одноразовий посуд.
  9. У разі відпочинку на воді, слідкуйте за повідомленнями влади про заборону водокористування.

Під час відпочинку з дітьми ознайомте їх з основними правилами дотримання особистої гігієни. У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до лікаря!

Бережіть Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!