Потреба сільського господарства країни у сучасній ефективній сільськогосподарській техніці та у кваліфікованих спеціалістах постійно зростає навіть в умовах воєнного стану, що недивно, адже Україна – аграрна держава, тому тенденція до зростання попиту є цілком обґрунтованою.

 

Повноваження у сфері нагляду (контролю) у системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу покладені на Держпродспоживслужбу.

У 2023 році Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області прийнято та опрацьовано 3 240 заяв на реєстрацію, перереєстрацію, тимчасову реєстрацію та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів.

 

Так, зареєстровано машин, що знаходяться у власності юридичних осіб – 1 162 одиниці, фізичних осіб – 997 одиниць; знято з обліку – 1 015 машин.

Проведено огляд 307 одиниць тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів з питань відповідності їх ідентифікаційних даних.

Екзаменаційною комісією Головного управління у низці державних навчальних закладів Одеської області прийнято 24 іспити на одержання посвідчення тракториста-машиніста. Видано 543 посвідчення на право керування технікою:

А1 – трактори з потужністю двигуна до 73,5 кВт;
А2 – трактори з потужністю двигуна понад 73,5 кВт;
B1 – самохідні зерно- і кукурудзозбиральні машини;
С – самохідні дорожньо-будівельні машини;
D1 – екскаватори з об’ємом ковша до 4 куб. м;
D2 – екскаватори з об’ємом ковша понад 4 куб. м;
E1 – навантажувачі з потужністю двигуна до 147 кВт;
E2 – навантажувачі з потужністю двигуна понад 147 кВт;
F1 – автогрейдери масою до 18 т;
F2 – автогрейдери масою понад 18 т;
G1 – бульдозери з потужністю двигуна до 73,5 кВт;
H – інші самохідні машини, які підлягають реєстрації в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.Також опрацьовано 639 запитів органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів, звернень, заяв та запитів на публічну інформацію.

Серед іншого розглянуто чотири заяви відносно внесення до реєстру суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю тракторами, самохідними шасі, самохідними сільськогосподарськими, дорожньо-будівельними і меліоративними машинами, сільськогосподарською технікою, іншими механізмами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери.