За даними фітосанітарного моніторингу, з появою сходів на посівах озимого ріпаку в господарствах Одеської області спостерігається заселення та пошкодження посівів шкідливими організмами.

Хрестоцвіті та ріпакові блішки пошкоджують сім’ядольні та справжні листки рослин, вигризаючи невеликі круглі отвори. У випадку ураження точки росту рослина гине. У разі масового розмноження шкідників за два-три дні вони здатні повністю знищити сходи ріпаку, що призводить до пересівання культури. Пошкоджені хрестоцвітими блішками рослини ріпаку більше уражуються хворобами, погано набирають вегетативну масу. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) складає 3-5 екз. / 1 кв.м.

Відмічено пошкодження рослин ріпаку гусеницями озимої совки ІІ покоління. Гусениці підгризаючи рослини з ґрунту, грубо надкушують листки з країв і підгризають кореневу шийку рослин. Інколи повністю знищують рослини в рядку. ЕПШ – 2-3 екз. / 1 кв. м. При надвисокій чисельності слід застосовувати інсектициди, які рекомендовані «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробки проводять ввечері, коли гусінь харчується на рослинах.

Спостерігається літ, яйцекладка та відмічено відродження несправжньогусениць ріпакового пильщика (трача) ІІ покоління. Ріпаковий пильщик є одним з найнебезпечніших шкідників ріпаку, особливо у фазі формування розетки. У прохолодну і дощову погоду літ імаго і відкладання яєць у пильщиків припиняються, а в разі затяжної негоди вони гинуть, не відклавши яєць. Несправжні гусениці шкідника масово з’являється з настанням прохолодної погоди, особливо за високої вологості. Вони харчуються листям, спочатку скелетують, а потім грубо об’їдають, залишивши лише жилки. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Несправжньогусениці старших віків шкідника витривалі також і до нічних заморозків. Навіть за температури повітря -1 0С вночі та +7 0С вдень вони здатні продовжувати живлення. ЕПШ несправжніх гусениць ріпакового пильщика – 1-2 екз. / 1 рос., або 2-3 екз. / 1 кв. м.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ та лише дозволеними  препаратами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медогляд, навчання та мають Посвідчення на право роботи з пестицидами. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись Державних санітарних правил та норм ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-200.