Триває літ метеликів та відмічається пошкодження рослин озимого ріпаку гусеницями капустяного і ріпного біланів та капустяної совки.

Капустяна білявка (білан) – шкідник, що пошкоджує посіви рослин із родини хрестоцвітих. Метелик має білі крила з чорними кутиками. Доросла гусінь розвивається до розмірів 40-45 мм. Зверху має сіро-зелене забарвлення, знизу – повністю жовта. Тіло личинки покрите щетинками та волосками.

Гусениці біланів грубо об’їдають листя, залишаючи лише товсті жилки. Гусінь ріпного білана завдовжки 30-35 мм, оксамитово-зелена, з жовтою смугою на спинному боці. На півдні України ріпний і капустяний білани мають чотири покоління, на півночі – два.

Гусениця капустяної совки завдовжки 35-50 мм, 16-нога, мінливого забарвлення, від сірувато-зеленого до темно-бурого, майже чорного, по боках тіла широка жовта смуга, на спині – темний малюнок у вигляді «ялинки». Гусениці I віку скелетують листя знизу, а II та III – вигризають у листках наскрізь отвори неправильної форми. Гусениці старших віків з’їдають листки повністю. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Гусениці інтенсивно живляться вночі та на світанку, а в денні години спостерігається спад рухливості. За високої вологості повітря гусениці й лялечки часто гинуть від хвороб. Розвиток гусениць триває впродовж 25-30 днів.

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) капустяної совки (гусениць) – 2 екз. / 1 рос. при заселенні 5% рослин,  капустяного і  ріпного біланів – 3-5  екз. / 1 рос. при 10% заселених рослин.

З настанням прохолодної погоди, особливо за високої вологості повітря на посівах озимого ріпаку відмічається активне живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика ІІ покоління. Несправжньогусениця завдовжки 20-25 мм, 22-нога, тіло поперечно-зморшкувате, брудно-зелене, майже чорне, без шипів і щетинок, по спині й боках проходять поздовжні синьо-бурі смуги. Несправжньогусениці ріпакового пильщика харчуються листям, спочатку скелетують, а потім грубо об’їдають, залишивши лише жилки. Розвиток несправжньогусениць залежно від погодних умов триває 25-40 діб. За цей час вона проходить шість віків. ЕПШ несправжніх гусениць ріпакового пильщика становить 1-2 екз. / 1 рос., або 2-3 екз. / 1 кв. м.

При перевищенні ЕПШ шкідниками на посівах озимого ріпаку слід застосовувати інсектициди, які рекомендовані «Державним реєстром  пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  Обробки проводять ввечері, коли гусінь харчується на рослинах.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ та лише дозволеними  препаратами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медогляд, навчання та мають Посвідчення на право роботи з пестицидами. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись Державних санітарних правил та норм ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-200.