8 жовтня 2024 року під головуванням заступника голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації Андрія Фігеля та за участі начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, Головного державного ветеринарного інспектора Одеської області Руслана Ахмадулліна відбулось чергове засідання Одеської обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. На розгляд комісії виносилось питання посилення заходів профілактики грипу птиці на території Одеської області.

Під час прийняття рішень були обговорені важливі питання, які стосуються біологічного захисту господарств усіх форм власності, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо профілактики грипу птиці. Визначеним відповідальним дано відповідні доручення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомляє про загострення епізоотичної ситуації з грипу птиці на території України. Слід зауважити, що Одеська область розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн і територій існує постійно.

Довідково

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A. Хвороба характеризується загальним  пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. Грип птиці належить до транскордонних захворювань, поширення яких неможливо зупинити, тільки обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

Враховуючи, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами існує постійно, найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці, є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так само в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

При цьому основним завданням власників птиці є забезпечення постійного дотримання вимог біобезпеки в господарствах та своєчасне повідомлення про захворювання/загибель птиці. Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в птахогосподарства власники птиці повинні забезпечувати виконання вимог, передбачених в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та Ветеринарно-санітарних правилах для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 3 липня 2001 року №53, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 5 липня 2001 року за № 565/5756.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19 грудня 2006 року №100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19 січня 2007 року за №42/13309, які передбачають мінімальні стандарти біобезпеки, яких повинні дотримуватися власники птиці в особистих селянських господарствах, рекомендації щодо утримання птиці, комплектації своїх господарств птицею, а також вимог до власників птиці з метою попередження занесення грипу птиці, зокрема:

  • необхідно обладнати дезкилимки;
  • при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, щоденно проводити клінічний огляд птиці;
  • забезпечити переодягання перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;
  • унеможливити (мінімізувати) контакт з дикою та синантропною птицею;
  • птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);
  • не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;
  • не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;
  • проводити ретельну очистку пташника.

При перших ознаках захворювання (загибелі) птиці необхідно негайно звернутися до відповідного територіального підрозділу Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області для вжиття оперативних заходів реагування.