Багато хто полюбляє їсти гриби, незважаючи на їх сумнівну поживну цінність. Дехто переважно збирає їх власноруч, але у більшості людей на це немає часу, бажання чи необхідних навичок. Тому вони звертаються до різних місць продажу. Для вибору якісних і, головне, безпечних грибів варто знати про кілька фактів і правил.

Серед кількох тисяч видів грибів, які вживають у їжу, лише 10-15 видів споживають часто. У той же час з 80 відомих в Україні отруйних грибів 20-25 найчастіше викликають отруєння. Насамперед, це пов’язано з недосвідченістю грибників, через що багато людей потрапляють до лікарні, іноді з летальними наслідками.

Тому найголовніше правило при виборі грибів – ніколи не купувати їх на стихійних ринках. На відміну від багатьох інших харчових продуктів, які не мають отруйних аналогів, гриби на стихійних ринках – це лотерея, де на кін поставлене ваше життя. Крім невідомого виду грибів та місця збирання, часто такі точки продажу розташовані біля дороги. Гриби, які дуже активно поглинають речовини з навколишнього середовища, вже через годину забруднюються важкими металами і викидами автомобілів до неїстівного стану.

Лише в магазинах чи на офіційних ринках, де гриби, в основному, штучно культивовані, кожна партія перевіряється, можна буди впевненим у безпечності продукту.

В магазинах гриби упаковані та марковані, тому ви одразу бачите необхідну інформацію. На ринках у вас є можливість їх понюхати та ретельно оглянути, щоб перевірити свіжість.

В першу чергу, зверніть увагу на зовнішній вигляд грибів. На них не повинно бути темних плям, бруду та вологи як на них самих, так само в упаковці (в разі наявності), а зовнішній вигляд і колір повинні відповідати виду грибів.

Гриби не повинні бути перезрілими, бо це знижує їх смакові та поживні властивості. Ніжка не повинна бути довгою, оскільки вона має меншу харчову цінність, ніж шапка.

Текстура свіжих грибів – щільна та пружна, а зіпсованих – пухка. Після натискання пальцем не повинно залишатися слідів. Слизувата на дотик поверхня – ознака неправильного зберігання.

Запах повинен бути властивий грибам. Будь-які хімічні запахи, хлору, аміаку – ознаки обробки або неправильного вирощування.