Погодні умови осіннього періоду, а саме помірно тепла погода, часті дощі, ранкові роси та тумани сприяють активній посівній кампанії, а отже й отриманню дружніх сходів озимих колосових культур. Проте з появою ранніх сходів озимини їх заселяють і пошкоджують різноманітні шкідники.

Так, на озимих зернових культурах в теплі, сонячні дні спостерігається літ злакових мух та відродження личинок шкідника. Видовий склад: чорна пшенична – 78%, шведська – 19%, гессенська – 3%.

Характерна ознака пошкодження озимих зернових культур личинками мух – центральний листок жовтий, пізніше бурий, легко висмикується. Результатом шкодочинності злакових мух, особливо за масового їхнього розмноження, є зрідження посівів і зниження їх продуктивності. Пшенична (чорна злакова) муха загрожує посівам озимої пшениці, особливо на ранніх фазах розвитку рослини. Найбільш шкодочинні молоді личинки, які роблять гвинтові ходи в стеблі рослин у напрямку конусу наростання та колосових зачатків, повністю виїдаючи їх. Уражена рослина буріє, тому через ушкодження до початку кущіння частина молодих рослин відмирає і посіви зріджуються. Період живлення личинки триває до трьох тижнів.

Для захисту сходів від злакових мух при сівбі використовують протруйники інсектицидної дії (на основі імідаклоприду). Обприскування посівів озимини хімічними препаратами здійснюють при відлові 30-50 екз. / 100 помахів сачка, або коли виявлено більше 6-10% пошкоджених стебел личинками мух, оптимально в фазу 1-2 листки. Личинки, які відроджуються, в середині стебла практично захищені від зовнішнього впливу, тому важливо своєчасно визначити строки обробок саме по льоту імаго.

Також відмічається початок заселення озимої пшениці, особливо по зерновим попередникам, личинками хлібного туруна (жужелиці). Основну шкоду посівам озимих личинки туруна завдають у період сходів – початок кущіння. Личинки у своєму розвитку проходять три віки. Вони обгризають паренхіму листка, залишаючи грудку сплутаних, зжованих жилок, втягують листя у ґрунт. Пошкоджені рослини нерідко гинуть. У місцях підвищеної чисельності шкідника з’являються залисини. За безконтрольного розмноження шкідники завдають рослинам значних пошкоджень та призводять до необхідності пересіву великих площ. Слід зазначити, що личинки не припиняють живлення навіть під час зимівлі під сніговим покривом.

При перевищенні економічного порогу шкодочинності (ЕПШ) – 1-2 екз. / 1 кв. м у фазу сходів, 3-4 екз. / 1 кв. м у фазу кущіння – посіви доцільно обробити інсектицидами, що рекомендовані «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Найбільш  ефективні вечірні обробки проти личинок молодших віків.

На озимих пшениці і ячмені живляться смугасті хлібні блішки. Вони найбільше пошкоджують перший листок. Живлячись листками сходів та молодих рослин, вони зіскоблюють паренхіму y вигляді прозорих смужок та довгастих плям. Молоді рослини пригнічуються, жовтіють, засихають. ЕПШ хлібних блішок у фазу кущіння 30 екз. / 100 п.с., або 10% ушкоджених рослин.

Необхідно  вести  постійний  моніторинг за посівами та при перевищенні ЕПШ провести заходи щодо обмеження чисельності шкідливих організмів.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ та лише дозволеними  препаратами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медогляд, навчання та мають Посвідчення на право роботи з пестицидами. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись Державних санітарних правил та норм ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-200.