Розпочинаємо серію інформаційних матеріалів про особливості приладового обліку природного газу. Перший присвячуємо загальним умовам приладового обліку природного газу. 

Приладовий облік природного газу в газорозподільних мережах (далі – ГРМ) організовується та здійснюється з метою отримання та реєстрації за допомогою комерційного вузла обліку газу (далі – ВОГ) інформації про об’єми передачі (розподілу, споживання) природного газу в точках вимірювання та подальшого її використання при забезпеченні комерційного обліку природного газу між суб’єктами ринку природного газу.

Комерційні вузли обліку природного газу розподіляються на п’ять категорій залежно від річного об’єму передачі (розподілу, споживання) через них природного газу в точках вимірювання, а саме:

  • I категорія – більше 3 млн м куб.;
  • II категорія – від 1 до 3 млн м куб. (включно);
  • III категорія – від 0,1 до 1 млн м куб. (включно);
  • IV категорія – від 0,01 до 0,1 млн м куб. (включно);
  • V категорія – менше 0,01 млн м куб.

На об’єкті споживача (суміжного суб’єкта ринку природного газу) в точці вимірювання організовується єдиний комерційний вузол обліку за виключенням випадку, коли через метрологічні характеристики, сезонну роботу відповідного обладнання, необхідність відокремлення обліку газу за окремою тарифною групою чи інші об’єктивні (обґрунтовані) причини можуть встановлюватися два та більше вузлів обліку.

Передача (розподіл, споживання) природного газу до/з газорозподільної системи здійснюється за умови наявності комерційного вузла обліку природного газу. Побутові споживачі у разі відсутності лічильника газу споживають природний газ за нормами споживання, встановленими законодавством, до термінів, передбачених Законом України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” та з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем (далі-Кодекс), затвердженого Постановою НКРЕ КП від 30.09.2015 №2494.

Для визначення об’єму спожитого (розподіленого) природного газу по об’єкту споживача використовуються дані комерційного вузла обліку оператора ГРМ. У разі відсутності комерційного ВОГ у оператора ГРМ використовуються дані комерційного ВОГ споживача. Споживач не може відмовитись від встановлення комерційного ВОГ з ініціативи та за кошти оператора ГРМ. В іншому випадку розподіл природного газу такому споживачу припиняється в порядку, визначеному розділом VІ Кодексу.

Вимоги до складових частин вузлів обліку природного газу, їх правил експлуатації та порядку вимірювання ними обсягів (об’ємів) природного газу визначаються нормативними документами, затвердженими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі.

Будь-які роботи, пов’язані з порушенням роботи чи схеми комерційного вузла обліку, або зміни типу ЗВТ, проводяться за погодженням з оператором ГРМ у присутності представників споживача і оператора ГРМ та оформляються відповідним актом.

Роботи з розпломбування, випробування, вимірювання, зміни схеми комерційного вузла обліку, заміни типів засобів вимірювальної техніки без оформлення акта в присутності уповноважених осіб споживача та оператора ГРМ не допускаються.

Після закінчення робіт комерційний ВОГ та/або його складові опломбовуються та передаються на збереження відповідно до вимог Кодексу.

Наступний матеріал про особливості приладового обліку природного газу – трохи згодом.