Продовжуємо серію матеріалів про особливості приладового обліку природного газу. Відповідно до ст. 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», періодична повірка, обслуговування та ремонт (зокрема демонтаж, транспортування, монтаж) засобів вимірювальної техніки (ЗВТ) (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожитий для побутових потреб газ), що є власністю фізичних осіб, спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з газопостачання.

Звертаємо увагу побутових споживачів (населення), що за рахунок оператора газорозподільних мереж (ГРМ) проводиться повірка лічильників газу незалежно від того, чи є він власником даного ЗВТ.

Згідно р. X Кодексу газорозподільних систем, для належної організації періодичної повірки лічильників газу по об’єктах побутових споживачів оператор ГРМ повинен:

  • мати в наявності персоніфікований перелік всіх лічильників газу побутових споживачів, що знаходяться на ліцензованій території оператора ГРМ;
  • забезпечити належний моніторинг термінів спливу міжповірочного інтервалу для складання графіка проведення періодичної повірки лічильників;
  • забезпечити періодичну повірку лічильника протягом міжповірочного інтервалу, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 13.10.2016 №1747 (для лічильників газу та пристроїв перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) класу 1,0 установлено міжповірочний інтервал 2 роки; класу 1,5-8 років).

У разі, якщо заходи з періодичної повірки лічильників, що встановлені на території та/або в приміщенні побутових споживачів, будуть здійснюватися одразу для всіх побутових споживачів багатоквартирного будинку (чи його під’їзду), оператор ГРМ має завчасно вивісити відповідну об’яву в доступному для споживачів місці.

Побутовий споживач, на території та/або в приміщенні якого встановлений лічильник газу, зобов’язаний забезпечити доступ представникам оператора ГРМ після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника на повірку (або його повірки на місці встановлення). У разі відмови в доступі до об’єкта побутового споживача представнику оператора ГРМ для зняття лічильника газу на періодичну повірку (або його повірки на місці встановлення) споживачу змінюється режим нарахування об’ємів природного газу відповідно до вимог Кодексу.

У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника газу з вини оператора ГРМ об’єм спожитого природного газу по об’єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущений термін повірки.