На українському ринку праці активно шукають кваліфікованих трактористів-машиністів. Нині ці робітники на вагу золота. Розвінчати міф «непрестижної професії» можуть описи вакансій, у яких трактористам пропонується зарплата вище середнього рівня. Хто ж такі трактористи-машиністи?

Із розвитком механізації сільського господарства зміст роботи тракториста-машиніста змінювався. Якщо спочатку трактори використовувалися лише для обробки ґрунту, то сучасна техніка оснащена високотехнологічним обладнанням. Автоматизовані системи, системи датчиків й інші складні пристрої суттєво полегшують роботу тракториста-машиніста. Сьогодні трактористам необхідно йти в ногу з часом і постійно вдосконалювати свої знання.

Згідно з довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників тракторист-машиніст – це робоча спеціальність, сферою діяльності якої є виконання сільськогосподарських і меліоративних робіт на колісних і гусеничних тракторах, транспортних та інших видів робіт.

До керування технікою допускаються особи, які мають посвідчення тракториста-машиніста на право керування тракторами, видача яких проводиться територіальними  органами Держпродспоживслужби.

Порядок видачі посвідчень тракториста-машиніста на право керування тракторами, у тому числі саморобними, самохідними сільськогосподарськими, меліоративними і дорожньобудівними машинами, встановлений Положенням про порядок видачі посвідчень тракториста-машиніста, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 1994 р. № 217.

Так, посвідчення видається особі, яка пройшла медичний огляд, а також професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації відповідно до навчальних планів і програм та склала теоретичний і практичний іспити екзаменаційній комісії.

Навчання проводиться у навчальних закладах, підприємствах за наявності необхідної навчально-матеріальної бази і відповідної ліцензії. Такі заклади повинні бути зареєстровані в територіальному органі Держпродспоживслужби за місцем їх знаходження.

Так, в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області зареєстровано 23 навчальних заклади, які здійснюють підготовку трактористів-машиністів. Протягом 2023 року і по теперішній час до Головного управління від навчальних закладів надійшло 17 заявок про реєстрацію навчальних груп. Екзаменаційною комісією Головного управління під час приймання теоретичних і практичних іспитів з перевірки знання правил дорожнього руху і правил технічної експлуатації машин, а також навичок керування машинами тих категорій, які заявлені для отримання посвідчення, було видано 568 посвідчень особам, які успішно склали іспити.