2

На посівах гороху спостерігається заселення і пошкодження рослин гороховим зерноїдом (брухусом), гороховими попелицями, південним сірим довгоносиком, подекуди гороховим трипсом, відмічається літ горохової плодожерки.


Заселення посівів зерноїдом починається при температурі повітря + 20…+ 22° С. Підвищена чисельність жуків на полях спостерігається у фазу утворення вусиків і особливо під час появи бутонів та на початку цвітіння. 

На посіви гороху жуки частково потрапляють з насінням, але їх більшість прилітає на поля з місць зимівлі, включаючи торішні поля гороху, де жуки могли зимувати в падалиці та рослинних рештках. Брухус спочатку заселяє посіви з країв, поступово охоплюючи всю площу. Імаго живляться пилком та пелюстками квіток, досить активні в жарку погоду. У похмурі дні, а також уранці та ввечері ховаються в квітках гороху або поміж стуленими молодими листками. Відкладання яєць очікується в ІІІ декаді травня – І декаді червня. Самки відкладають яйця зверху на боби. Ембріональний розвиток яєць триває 6-10 діб. Після відродження личинки живляться недостиглим зерном гороху. У зерно здатні проникнути кілька личинок, але виживає лише одна, залишаючись там до весни. Пошкодження зерна призводить до зниження його маси, якості та схожості. Таке зерно не можна використовувати в їжу та на корм худобі. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) брухуса – 2-3 жука / 10 помахів сачком.

Горохова попелиця завдає значної шкоди рослинам гороху під час бутонізації – цвітіння. Крім гороху шкодить чині, виці, сочевиці, багаторічним бобовим травам. Попелиці висмоктують сік з рослин. Пошкоджені рослини відстають у рості, що призводить до зменшення урожаю та погіршення якості насіння. Живлення комах соком листя призводить до його скручування, боби деформуються. Сприятливими умовами для масового розвитку попелиць на горосі є тепла погода та помірна вологість повітря. Зменшують чисельність попелиць дощові зливи, які змивають комах на землю, холодна погода, що затримує розвиток шкідника, у південних регіонах – літня спека й посуха. 

ЕПШ горохових попелиць становить 250-300 екз. / 10 п.с., або 20% заселених рослин. За перевищення порогу шкодочинності посіви гороху (в фазу бутонізації –  до масового цвітіння) необхідно обробити інсектицидами,  рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Горохова плодожерка. На горосі метелики з’являються у фазу бутонізації, а початок масового вильоту збігається з цвітінням. Самки потребують додаткового живлення і лише за 5-13 діб починають відкладати яйця. Період  відкладання яєць триває 10-12 діб. Ембріональний розвиток за температури +29°С відбувається впродовж 5 діб, при +15 °С – до 24 діб. Гусінь плодожерки прогризає отвір у стулці молодого боба (переважно біля верхнього шва) і крізь нього проникає усередину. Спочатку гусені мінують стінку боба, потім живляться вмістом сім’ядолей. Кожна гусінь знищує до чотирьох зерен. Розвиток гусениці відбувається в одному бобі. При дозріванні зерна гусінь завершують живлення, прогризають у стулці боба отвір, через нього виходять назовні і заповзає у ґрунт для утворення зимуючого кокона. ЕПШ у період цвітіння – 40 метеликів / 1 феромонну пастку за ніч, або 10 % заселених бобів.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та «Доповнень до Переліку». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.