10

На зернових колосових культурах спостерігається заселення крайових смуг посівів зі сторони лісосмуг (місць зимівлі) імаго клопом шкідливою черепашкою та пошкодження ними рослин. У місці уколу клопа-черепашки утворюється перетяжка, пошкоджені стебла не колосяться і поступово відмирають. При уколі у стрижень колоса, який розміщений у пазусі листка, вище від місця уколу виникає білоколосість. Яйцекладка шкідника очікується в ІІ декаді місяця, а відродження личинок відбуватиметься наприкінці травня.


11Заходи щодо обмеження чисельності і шкодочинності імаго клопа-черепашки проводять при перевищенні економічного порогу шкодочинності (ЕПШ) – проти клопів, що перезимували, при їх чисельності 2-4 екз. / 1 кв. м, за посухи – 1-2 екз. / 1 кв. м. При надпороговій чисельності необхідно планувати обробки насамперед крайових смуг завширшки 50-100 м інсектицидами, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробка в цей період буде ефективна також проти  злакових п’явиць, злакових попелиць, хлібних блішок, пшеничних трипсів та хлібних пильщиків.

Також спостерігається заселення зернових культур червоногрудою (звичайною) та синьою п’явицями, злаковими попелицями. Рослину пошкоджують жуки і личинки п’явиць. Жуки вигризають на листках наскрізні отвори, а личинки об’їдають епідерміс. Пошкоджені листки стають прозорими і відмирають. Злакові попелиці – переносники вірусних хвороб типу мозаїк та карликовості (вірус жовтої карликовості ячменю). У місцях пошкоджень рослини знебарвлюються, іноді червоніють. ЕПШ імаго червоногрудої п’явиці в фазу виходу у трубку 10-15 екз. / 1 кв. м, злакових попелиць – 10 екз. / 1 стебло при  50% заселеності рослин.

На озимих та ярих зернових культурах триває літ злакових мух, відродження личинок та пошкодження ними рослин. Злакові мухи найбільшої шкоди можуть завдати раннім посівам ярих колосових культур та пізнім, слабким і зрідженим посівам озимих культур. При перевищенні ЕПШ, що становить 30-50 екз. / 100 п.с. або 6-10% ушкоджених стебел доцільно провести захисний обробіток посівів.

Ярому ячменю та озимим колосовим культурам шкодять смугасті хлібні блішки, злакові п’явиці. ЕПШ у фазу кущіння блішки становить 6-8 екз. / 1 кв. м при 5-10% пошкоджених рослин.

На озимій пшениці після періоду дощів спостерігається розповсюдження септоріозу, борошнистої роси, бурої листкової іржі, а на озимому ячмені – темно-бурої та смугастої плямистості. Критерій доцільності обробки проти хвороб є їх розвиток на рівні 1%. Застосовують рекомендовані фунгіциди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  Під час цвітіння зернових колосових культур виникає загроза ураження їх фузаріозом колосу, особливо за високої вологості повітря та частих дощів. При потребі необхідно провести захисні обробки зареєстрованими препаратами.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише дозволеними  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та «Доповнень до Переліку».