1

На озимих та ярих зернових культурах у сонячні, безвітряні дні триває літ злакових мух весняної генерації та спостерігається відродження личинок. Злакові мухи найбільшої шкоди можуть завдати раннім посівам ярих колосових культур та пізнім, слабким і зрідженим посівам озимих культур.


Личинки гессенської мухи особливо небезпечні для сходів ярого ячменю, пошкоджені рослини відстають в рості, виділяються темнішим кольором листя і великою кількістю бокових стебел. Личинка чорної пшеничної мухи проникає всередину пагону і робить спіральний хід до конуса росту або зародка колоса. Внаслідок пошкоджень жовтіє і засихає центральний листок, пагін пригнічується й відмирає. У разі пошкодження ярих до початку кущіння зазвичай гине вся рослина. При перевищенні ЕПШ, який складає 30-50 мух / 100 помахів сачка або при 6-10% пошкоджених рослин личинками в фазу кущіння – трубкування необхідно провести захист посівів дозволеними препаратами керуючись «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Проти личинок необхідно застосовувати препарати системної дії, так як вони знаходяться всередині рослини і практично захищені від зовнішнього впливу.

Посівам озимих та ярих колосових культур завдають шкоди хлібні смугасті блішки та злакові попелиці. Найбільшої шкоди хлібні блішки завдають ярому ячменю. Молоді рослини пригнічуються, жовтіють, сохнуть. Живлячись листками сходів та молодих рослин злаків, жуки зіскрібають паренхіму у вигляді прозорих смужок та довгастих плям. ЕПШ у фазу кущіння блішки становить 6-8 екз. / 1 кв.м. при 5-10% пошкоджених рослин. Злакові попелиці масово заселяють посіви за сухої, теплої погоди. Шкідники висмоктують сік з надземних органів, внаслідок чого рослини знебарвлюються, листя жовтіє або червоніє, їхні краї скручуються. Попелиці – переносники вірусних хвороб типу мозаїк та карликовості. ЕПШ становить 100-150 екз./ 1 кв.м. у фазі кущіння.

Часті дощі, підвищена вологість повітря та тепла погода сприяють активному розвитку хвороб зернових культур. Так, на озимій пшениці поширюється  розвиток септоріозу, борошнистої роси, бурої листкової іржі, а на озимому ячмені – темно-бурої плямистості. При значному розповсюдженні хвороби посіви необхідно обробити фунгіцидами, що рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Також спостерігається високий рівень забур’яненості, надмірні опади  сприяють росту бур’янів. У зв’язку з чим, для недопущення зниження урожайності сільгоспкультур, при встановленні оптимальних температурних умов для проведення захисних заходів, рекомендовано провести обробіток посівів гербіцидами. Для економічної доцільності обробки можна провести  баковими сумішами, поєднуючи боротьбу з хворобами, шкідниками і бур’янами.

Всі роботи із захисту посівів необхідно проводити дозволеними до використання препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Захисні обробки посівів проводять при суворому дотриманні правил техніки безпеки та відповідно до економічних порогів шкідливості. До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.